• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kocaeli'de konuştu:
Ekonomi
Yayınlanma: 20 Aralık 2023 - 20:08

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kocaeli'de konuştu:

"Şu ana kadar AB'de tescil ettirdiğimiz ürün sayısı 18 ve 50 ürünümüz de şu anda değerlendirme aşamasında"

Ekonomi
20 Aralık 2023 - 20:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliğinde (AB) 18 ürünü tescil ettirdiklerini, 50 ürünün de değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Toplantı Salonu'nda düzenlenen Kandıra Manda Yoğurdu Coğrafi İşaret Tescil Töreni ve İş Dünyasıyla İstişare Toplantısı'nda, markalaşma yolunun tescilden geçtiğini ifade etti.

Türkiye'nin neredeyse her ilçesinin yöresel peynirinin bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, bu yöresel ürünlerin markalaştırılması gerektiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Fransa'nın rokfor peynirinden yılda 1 milyar dolar gelir elde ettiğini dile getirerek, "Allah öyle bir zenginlik vermiş ki bize neredeyse her ilçede bir peynir çeşidimiz var ama markalaştırmayınca para etmiyor. İnşallah bizim Kandıra Manda Yoğurdu tescil oldu, bundan sonra Avrupa Birliğinde de tescil ettireceğiz. AB'de tesciller epey var. Onları bitirdikten sonra inşallah bundan nasıl para kazanabiliriz? Nasıl marka değerimizi artırabiliriz? Bununla ilgili çalışmaya da başlayacağız." diye konuştu.

- "Küresel pazarlara girmek çok önemli"

Coğrafi işaretlerin bilinirliğinde ve önemsenmesinde TOBB'a bağlı oda ve borsaların büyük emeği olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Neredeyse Türkiye'nin tescilli ürünlerinin yüzde 50'si oda, borsalarım tarafından alındı. Bu işe oda, borsalarımız sahip çıktı. Kendi illerinde ve yörelerinde sahip çıkıyorlar. 2010'dan bu yana coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40'ını, 2010'da biz ele aldık bunu, oda ve borsalarım tescil ettirdi. Şu anda onlar tarafından tescil edilen ürün sayısı 700'ü geçti. 700 ürün Türkiye'de patentli hale geldi." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak coğrafi işaretli üreticileri kayıt altına aldıklarını belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin üretilmesini teşvik ettiklerini söyledi.

Coğrafi işaretli üreticiler ve ürünlerle ilgili çalışmalarından bahseden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece yurt içi tescille de bu iş bitmiyor. Yurt dışında da tescil ettirmek, küresel pazarlara girmek çok önemli. Niye? Para orada. Parayı kazanabilmenin yolu da ürünü yurt dışı pazarına sokmak. Şu ana kadar AB'de tescil ettirdiğimiz ürün sayısı 18 ve 50 ürünümüz de şu anda değerlendirme aşamasında. Geçmişte bu işin farkında değildik. Birçok değerimizi Yunanlılara kaptırdık. Neredeyse aynı coğrafya olduğu için aynı ürünler onlarda da var. İlk baklavayı kaptırmadık, sonra böyle devam ederek gidiyoruz."

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak coğrafi işaretli ürünler konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, "Bu topraklardan çıkan ürünlerin değerini önce biz bilmezsek dış pazarlara da anlatamayız. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan ürün çeşitliliğine sahibiz. Biraz önce peynir konusunda örnek verdim. Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkacaksınız. Önce içeride ürünlerimizi tescil ettireceğiz, sonra da AB'de tescil ettireceğiz. Bunları araştırın ne varsa ürünümüz, markalaştırın, dünyaya satın." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Hisarcıklıoğlu, KOTO'nun girişimiyle tescillenen Kocaeli'nin coğrafi işaretli ürünlerinden "İzmit Simidi" ve "Kandıra Manda Yoğurdu"ndan tattı.

Program, sanayicilerle istişare toplantısıyla basına kapalı olarak devam etti.

Etkinliğe, KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, Kandıra Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Uluce ve meclis üyeleri ile iş insanları katıldı.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bursa'da bayram öncesi sıkı denetim: 39,5 milyon lira ceza
Bursa'da bayram öncesi sıkı denetim: 39,5 milyon lira ceza
DTO Başkanı Erdoğan: "Sanayicimizin rekabet gücüne katkı sağlıyoruz"
DTO Başkanı Erdoğan: "Sanayicimizin rekabet gücüne katkı sağlıyoruz"
Türk Telekom'dan 'İnnova Proje Yönetişimi Zirvesi' gerçekleşti
Türk Telekom'dan 'İnnova Proje Yönetişimi Zirvesi' gerçekleşti
Akbank, yeni nesil iş ortağı platformu DijiOrtak'ı mobil uygulamasına taşıdı
Akbank, yeni nesil iş ortağı platformu DijiOrtak'ı mobil uygulamasına taşıdı
Son Haberler
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Şehirler, modern insanın mekanı değil, zindanı oldu"
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Şehirler, modern insanın mekanı...
Ortaburun Tabiat Parkı doğal güzelliğiyle hayran bırakıyor
Ortaburun Tabiat Parkı doğal güzelliğiyle hayran bırakıyor
Klozete düşen yavru kediyi itfaiye kurtardı
Klozete düşen yavru kediyi itfaiye kurtardı
Uyuşturucu haplarla yakalanan 3 kişi tutuklandı
Uyuşturucu haplarla yakalanan 3 kişi tutuklandı
İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD ve İsrail'e: "İran yenilmezdir"
İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD ve İsrail'e: "İran...
Kayseri'de zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı
Kayseri'de zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi