• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Toplam sera gazı emisyonu 2021 yılında 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oldu
Ekonomi
Yayınlanma: 29 Mart 2023 - 10:19

Toplam sera gazı emisyonu 2021 yılında 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oldu

Sera gazı envanteri sonuçlarına göre, 2021 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olarak hesaplandı.

Ekonomi
29 Mart 2023 - 10:19
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sera gazı envanteri sonuçlarına göre, 2021 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 1990-2021 yılı Sera Gazı Emisyon İstatistikleri'ni paylaştı. Sera gazı envanteri sonuçlarına göre, 2021 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artarak 564,4 milyon ton (Mt) karbondioksit eşdeğeri (eşd.) olarak hesaplandı. Kişi başı toplam sera gazı emisyonu 1990 yılında 4 ton karbondioksit eşd., 2020 yılında 6,3 ton karbondioksit eşd. ve 2021 yılında 6,7 ton karbondioksit eşd. olarak hesaplandı.

Sektörlere göre emisyon miktarında enerji sektörü ilk sırada yer aldı

Toplam sera gazı emisyonlarında 2021 yılında karbondioksit eşd. olarak en büyük payı yüzde 71,3 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken bunu sırasıyla yüzde 13,3 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 12,8 ile tarım ve yüzde 2,6 ile atık sektörü takip etti.

Enerji sektörü emisyonları 2021 yılında, 1990 yılına göre yüzde 188,4 bir önceki yıla göre ise yüzde 9,8 artarak 402,5 Mt karbondioksit eşd. olarak hesaplandı. Endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı emisyonları 1990 yılına göre yüzde 228,7 ve bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artarak 75,1 Mt karbondioksit eşd. olarak hesaplandı.

Tarım sektörü emisyonları 2021 yılında, 1990 yılına göre yüzde 56,5 artmakla beraber bir önceki yıla göre yüzde 1,5 azalarak 72,1 Mt karbondioksit eşd. olarak hesaplandı. Atık sektörü emisyonları ise 1990 yılına göre yüzde 32,6 artmakla beraber bir önceki yıla göre yüzde 9,9 azalarak 14,7 Mt karbondioksit eşd. olarak hesaplandı.

Karbondioksit emisyonlarındaki en büyük payı enerji kaynaklı emisyonlar oluşturdu

Toplam karbondioksit emisyonlarının 2021 yılında yüzde 32,7'si elektrik ve ısı üretiminden olmak üzere yüzde 85,2'si enerji sektöründen, yüzde 14,5'i endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektöründen, yüzde 0,3'ü ise tarım ve atık sektörlerinden kaynaklandı.

Metan emisyonlarının yüzde 61,4'ü tarım, yüzde 19,3'ü enerji, yüzde 19,3'ü atık ve yüzde 0,03'ü endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektöründen; azot protoksit emisyonlarının ise yüzde 78'i tarım, yüzde 11,1'i enerji, yüzde 5,9'u atık ve yüzde 5'i de endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı sektöründen kaynaklandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Muradiye OSB Başkanı Kıvırcık'tan Bakan Kacır'a ziyaret: Yeşil dönüşüm başlıyor
Muradiye OSB Başkanı Kıvırcık'tan Bakan Kacır'a ziyaret: Yeşil dönüşüm başlıyor
Malatya'da yaş kayısı ihracatı başladı
Malatya'da yaş kayısı ihracatı başladı
Beyşehir'de kırmızı mercimekte hasat başladı
Beyşehir'de kırmızı mercimekte hasat başladı
Bodrum Belediyesi, güneşten 106 bin 500 kwh temiz enerji üretti
Bodrum Belediyesi, güneşten 106 bin 500 kwh temiz enerji üretti
Son Haberler
Alperen Pak, resmen Elazığspor'da
Alperen Pak, resmen Elazığspor'da
Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'den çalışanlara bayram ikramiyesi müjdesi
Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'den çalışanlara bayram ikramiyesi...
Mobil ağız ve diş sağlığı klinikleri 5 ilçede vatandaşlarla buluştu
Mobil ağız ve diş sağlığı klinikleri 5 ilçede vatandaşlarla buluştu
Kahramanmaraş'ta bebeğe şiddet davasında eski hemşirenin tutuklu yargılanmasına devam edilecek
Kahramanmaraş'ta bebeğe şiddet davasında eski hemşirenin tutuklu...
Muradiye OSB Başkanı Kıvırcık'tan Bakan Kacır'a ziyaret: Yeşil dönüşüm başlıyor
Muradiye OSB Başkanı Kıvırcık'tan Bakan Kacır'a ziyaret:...
Antalya'da yarım tona yakın kaçak tütün ele geçirildi
Antalya'da yarım tona yakın kaçak tütün ele geçirildi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi