• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tosyalı Avrupa'nın ikinci büyük çelik üreticisi oldu
Ekonomi
Yayınlanma: 15 Haziran 2026 - 12:39
Güncelleme: 15 Haziran 2026 - 12:40

Tosyalı Avrupa'nın ikinci büyük çelik üreticisi oldu

Dünya Çelik Birliği'nin (World Steel Association) açıkladığı üretim verilerine göre Tosyalı, 2025'te 12,11 milyon tonluk ham çelik üretimiyle önceki yıla göre 14 basamak birden yükselerek dünya sıralamasında 32'nciliğe yükseldi. Tosyalı bu sonuçla, Avrupa'nın 2. büyük çelik üreticisi ve dünyanın ilk 50 çelik şirketi arasında en hızlı büyüyen çelik üreticilerinden biri oldu.

Ekonomi
15 Haziran 2026 - 12:39
Güncelleme: 15 Haziran 2026 - 12:40
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünya Çelik Birliği'nin (World Steel Association) açıkladığı üretim verilerine göre Tosyalı, 2025'te 12,11 milyon tonluk ham çelik üretimiyle önceki yıla göre 14 basamak birden yükselerek dünya sıralamasında 32'nciliğe yükseldi. Tosyalı bu sonuçla, Avrupa'nın 2. büyük çelik üreticisi ve dünyanın ilk 50 çelik şirketi arasında en hızlı büyüyen çelik üreticilerinden biri oldu.

Türkiye'nin önde gelen küresel çelik üreticilerinden Tosyalı, sürdürülebilirlik odaklı yatırımları, üç kıtaya yayılan üretim ekosistemi ve katma değer oluşturan nitelikli yeşil çelik ürünleriyle dünya çelik ligindeki istikrarlı yükselişini sürdürüyor.

Türkiye, Cezayir, Angola, Libya ve İspanya'daki üretim tesisleriyle 15 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip olan Tosyalı, yaklaşık 15 bin çalışanıyla dünya çelik sektöründe son yılların en dikkat çekici büyüme hikâyelerinden birine imza attı.

Dünya Çelik Birliği'nin (World Steel Association) açıkladığı verilere göre şirket, 2025 yılında gerçekleştirdiği 12,11 milyon tonluk ham çelik üretimiyle önceki yıla göre 14 basamak birden yükselerek dünya sıralamasında 32'nciliğe yükseldi.

İki haneli üretim seviyesine ulaşarak önemli bir eşiği geride bırakan şirket, 2025 yılında bir önceki yıla göre gerçekleştirdiği yüzde 33'lük üretim artışıyla dünyanın en büyük 50 çelik üreticisi arasında en hızlı yükselen şirketlerden biri oldu. Verilere göre şirket aynı zamanda Türkiye merkezli üreticiler arasındaki liderliğini sürdürürken, Avrupalı şirketler arasında ikinci büyük çelik üreticisi konumuna yükseldi.

"Tosyalı'nın son beş yılda ortaya koyduğu güçlü performansın arkasında, dünya ticaretindeki dönüşümü ve çelik sektörünün geleceğini doğru okuyarak buna uygun bir iş modeli geliştirmesi yatmaktadır" diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Tosyalı olarak sürdürülebilirlik, verimlilik ve ölçek odaklı iş modelimizle, uzun vadede değer oluşturan bir büyüme mimarisi inşa edebiliyoruz. Merkezinde sürdürülebilirliğin yer aldığı bu model ile; hammaddeden nihai ürüne kadar tüm değer zincirini entegre bir ekosistem ile yönetebiliyor, farklı coğrafyalardaki tesislerimizi birbirini besleyen bir üretim ağı olarak kurgulayabiliyoruz. Bu yaklaşım bize sadece, verimlilik, maliyet ve esneklik anlamında bir avantaj sağlamıyor, aynı zamanda zincirin her halkasında emisyonlarımızı daha iyi yönetmemize yardımcı olarak yeşil çelik üretiminde bizi daha rekabetçi hale getiriyor. Bugün gerçek emisyon verileriyle çalışan ve varsayılan değerlere kıyasla yüzde 70'e varan daha düşük karbon salımıyla üretim yapan bir küresel çelik şirketi olarak; sadece üretim hacmimizle değil sunduğumuz katma değer oluşturan iş modelimizle de dünyada fark oluşturmaya devam ediyoruz. Bu stratejinin bir yansıması olarak, 2021 yılında 4,68 milyon ton olan ham çelik üretimimizi 2025 yılında 12,11 milyon tona çıkararak son beş yılda üretimini oransal olarak en fazla artıran küresel çelik üreticisi olduk. Dünya çelik üreticileri sıralamasında 32. sırada yer alan, Avrupa'nın ikinci büyük ve Türkiye'nin lider çelik üreticisi olarak bugün ulaştığımız nokta bizim için önemli bir eşik olsa da nihai hedefimiz bunun çok daha ötesinde. İnanıyorum ki devam eden yatırımlarımız ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle, dünyanın en büyük 20 çelik üreticisinden biri olma hedefimize önümüzdeki birkaç yıl içinde ulaşacağız" dedi.

Konsolide 9 milyar dolar ciro ve 2 milyar doların üzerinde ihracat

2025 yılında toplamda 9 milyar dolar ciroya ve 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşan şirket, tüm operasyonları dikkate alındığında 5 kıtada 100'ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Tosyalı'nın bu büyümesinde Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi ve Cezayir'deki yatırımı olan Tosyalı Algérie çok önemli bir rol üstleniyor. 2023 yılında devreye alınan ve 4 milyon ton/yıl yassı çelik üretim kapasitesine sahip Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi, tam kapasiteye ulaşması ile birlikte Türkiye'nin katma değerli ihracatına önemli bir katkı sunmaya başladı.

Tosyalı'nın üretim ve ihracat başarısındaki bir diğer gücü olan Cezayir'deki Tosyalı Algérie ise hidrokarbon dışı sektörlerde Cezayir'in en büyük üreticilerinden ve ihracatçılarından biri konumunda.

Şirket, çelik boru ve profil segmentinde ise Avrupa'nın en büyük üreticilerinden biri olarak büyümesini sürdürüyor. Şirketin sadece 2025 yılında dünyadan aya 1 defa gidip gelecek uzunlukta boru ve profil ürettiği belirtildi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yılmaz: "Kurumlar arası dayanışma önemli"
Yılmaz: "Kurumlar arası dayanışma önemli"
Sabiha Gökçen'in Londra ağı Gatwick ile genişliyor
Sabiha Gökçen'in Londra ağı Gatwick ile genişliyor
İznik'in doğalgaz ağı genişliyor
İznik'in doğalgaz ağı genişliyor
Başkan Burkay'dan terminalde önemli buluşma
Başkan Burkay'dan terminalde önemli buluşma
Son Haberler
Yılmaz: "Kurumlar arası dayanışma önemli"
Yılmaz: "Kurumlar arası dayanışma önemli"
Canik'te camiler çocuklarla, çocuklar hediyelerle buluşuyor
Canik'te camiler çocuklarla, çocuklar hediyelerle buluşuyor
Balıkesir'de Küçük Sanayi sitesinin sorunları çözüldü
Balıkesir'de Küçük Sanayi sitesinin sorunları çözüldü
Tırın dorsesi ile bahçe duvarı arasında kalan 16 yaşındaki yaya hayatını kaybetti
Tırın dorsesi ile bahçe duvarı arasında kalan 16 yaşındaki yaya...
Karacabey'de ön lastiği patlayan tır refüje girdi
Karacabey'de ön lastiği patlayan tır refüje girdi
Mardin'de çeşitli suçlardan aranan 63 kişi yakalandı
Mardin'de çeşitli suçlardan aranan 63 kişi yakalandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi