• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Trabzon Ayasofya hat yazıları ile bezendi
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 16 Ağustos 2026 - 09:14
Güncelleme: 16 Ağustos 2026 - 10:37

Trabzon Ayasofya hat yazıları ile bezendi

Trabzon'un en önemli tarihi yapılarından Ayasofya Camii'nde hat levhaları yenilendi. Hattat Mahmut Şahin tarafından hazırlanan yeni eserlerde Kur'an-ı Kerim'den Âl-i İmrân Suresi'nin 140. ayeti ile Bakara Suresi'nin 214. ayetine yer verildi.

Kültür-Sanat
16 Ağustos 2026 - 09:14
Güncelleme: 16 Ağustos 2026 - 10:37
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trabzon Ayasofya hat yazıları ile bezendi
Trabzon'un en önemli tarihi yapılarından Ayasofya Camii'nde hat levhaları yenilendi. Hattat Mahmut Şahin tarafından hazırlanan yeni eserlerde Kur'an-ı Kerim'den Âl-i İmrân Suresi'nin 140. ayeti ile Bakara Suresi'nin 214. ayetine yer verildi.

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Ayasofya Camii'nde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, yapının iç mekanında yer alan hat levhaları yeniden düzenlendi. Hattat Mahmut Şahin tarafından hazırlanan eserlerde, sabır, mücadele ve ilahi yardım temalarını içeren Âl-i İmrân Suresi'nin 140. ayeti ile Bakara Suresi'nin 214. ayeti işlendi.

Yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapının mimari dokusuna uygun olarak hazırlanan hat çalışmaları, caminin iç mekanına yeni bir görünüm kazandırdı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından eserler ziyaretçilerin ve ibadet için camiye gelen vatandaşların beğenisine sunuldu.

"Trabzon Ayasofya Camisi ibadete açıldı ancak bir eksiği vardı"

Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Hattat Mahmut Şahin, Trabzon Ayasofya Camisi'nin eksiğini tamamlamış olduklarını belirterek, "İstanbul büyük Ayasofya Camisinde 1800'lü yıllarda Sultan Abdülmecid Han döneminde Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından büyük levhalar hazırlayıp camiye yerleştiriliyor. Cumhuriyet'in ilk döneminde bunlar indiriliyor ancak kapıdan çıkartılamadığı için tekrardan yerine asılıyor. Bu bizde bir gelenek. Trabzon Ayasofya Camisi de ibadete açıldı ancak bir eksiği vardı. İçeride hat sanatı ile ilgili çok fazla bir şey yoktu. Bir tane levha vardı. Şimdi asli unsurlarına kavuştu. İki tane ayeti kelime asıldı. Bir tanesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Ayasofya Camisine astırmıştı. Aynı ayeti ben başka türlü istif yapıp buraya getirdim. Artık Trabzon Ayasofya Camisini de Müslümanlaştırmış olduk. Allah nasip kısmet ederse Faruk Özak bakanımızın, Belediye Başkanımız ve Valimizin desteğiyle burada bir Hüsn-i Hat Müzesi kurmayı düşünüyoruz. Onun çalışmalarına başlıyoruz" dedi.

Şahin, bu hizmetin yapılmasında maddi ve manevi olarak kendilerine destek veren ve aslen Trabzonlu olan AK Parti Bursa eski milletvekili Zekeriya Birkan ve Üsküplü iş insanı Seydi Kurtuluş'a da teşekkür etti.

"Cami kimliğini hatlar ile yeniden kazandı"

Ebru sanatçısı Hasan Derviş ise levhalarla birlikte Ayasofya'nın cami kimliği kazandığını vurgulayarak, "Ali İmran Suresi 140 ve Bakara Suresi 214. ayetleri usulüne uygun bir şekilde yazan Mahmut hocamızın yazısını alarak kesimleri yapıldı. Boyandıktan sonra usulüne uygun altın varaklı çerçeveleri yapılarak Ayasofya Camisine yerleştirildi. Levhalarla birlikte burası cami kimliğini kazandı. Gerçek manada cami diyebileceğimiz bir yere dönüştü. Önceden müze statüsündeydi ve o şekilde gözüküyordu. Şu an İslami kültürümüze göre bir cami kimliğini kazandı" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Adana'daki huzurevi sakinleri Kapadokya'yı gezdi
Adana'daki huzurevi sakinleri Kapadokya'yı gezdi
Osmanlı'nın Erzurum'a verdiği değer bu belgede saklıydı
Osmanlı'nın Erzurum'a verdiği değer bu belgede saklıydı
Erzurum'da "Hane" kapılarını açtı
Erzurum'da "Hane" kapılarını açtı
Gümüşhane'nin ilgi bekleyen tarihi mirası: Çakırkaya Manastırı
Gümüşhane'nin ilgi bekleyen tarihi mirası: Çakırkaya Manastırı
Son Haberler
AOSB'de enerjinin gücü
AOSB'de enerjinin gücü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çıkar amaçlı Alihan Kuriş Suç Örgütüne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 38 şüpheliden 32'si hakkında tutuklama, 6'sı hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. Örgü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çıkar amaçlı Alihan Kuriş...
Uzm. Dr. Elif Sarıönder Gencer: "Uyku vücudun en kapsamlı biyolojik onarım süreci"
Uzm. Dr. Elif Sarıönder Gencer: "Uyku vücudun en kapsamlı biyolojik...
Polonyalı Julia ile Mustafa'nın baklavayla başlayan aşkı düğün pastasıyla taçlandı
Polonyalı Julia ile Mustafa'nın baklavayla başlayan aşkı düğün...
Bursa'da polis ekiplerinden vatandaşlara güvenlik bilgilendirmesi
Bursa'da polis ekiplerinden vatandaşlara güvenlik bilgilendirmesi
Bir babanın ömürlük nöbeti
Bir babanın ömürlük nöbeti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi