• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var
Sağlık
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 09:25
Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 09:27

Tüp bebek tedavisinde Türkiye'ye yoğun hasta göçü var

Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tedavide yurt dışından Türkiye'ye yoğun bir göç olduğunu belirtti.

Sağlık
26 Ocak 2023 - 09:25
Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 09:27
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son kullanılan tekniklerden biri olan tüp bebek tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini aktaran Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tedavide yurt dışından Türkiye'ye yoğun bir göç olduğunu belirtti.

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisine son yıllarda yoğun bir ilgi var. Türkiye ise hem doktorlarının deneyimleri hem de tedavide kullanılan üst düzey teknolojiler nedeniyle dünya üzerinde tercih edilen on ülke arasında yerini alıyor. Yurt dışından Türkiye'ye tüp bebek tedavisi için yoğun bir göç olduğunu belirten BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tedaviye duyulan ihtiyaca dikkat çekti. Günümüzde her 6 çiftten birinin tüp bebek tedavisine başvurduğunu söyleyen Turan, bu durumun nedenlerini sıraladı.

Üreme gelişimini kısıtlayan nedenler

Genetik ve dış etkenler nedeniyle üremede yardımcı tekniklerinin sıklıkla kullanılmaya başlandığını ifade eden Prof. Dr. Volkan Turan, "Önceden her 11 çitten biri kısırlık durumuyla karşılaşıyordu. Bu oranın son yıllarda her 6 çiftten bir çifte kadar düştü diyebiliriz. Bu durumun belli başlı nedenleri var. Özellikle düzensiz beslenme maalesef kadın ve erkeklerin üreme gelişimini kısıtlıyor. Kötü beslenme kadınların yumurta rezervlerini daha hızlı düşürebiliyor. Erkeklerin ise sperm kalitesini düşürebiliyor. Çocuk yapmayı ertelemek de yumurta kalitesini etkiliyor. Çünkü çiftler ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olmaya karar veriyor ve bu da çiftlerin normal yollarla çocuk sahibi olması zorlaştığından daha çok tüp bebek tedavisine başvuruyorlar" dedi.

Başarı oranı yüzde 40

Tüp bebekte 5. gün transferleri sonrasında başarı oranlarının yüzde 40 civarında olduğunu belirten Turan, bu oranın düşük olmasının en büyük nedeninin ise annenin yaşı olduğunu kaydetti. Anne yaşı özellikle 47'nin üzerinde olduğu zaman çoğu hastayı tedaviye almadıklarını kaydeden Turan, "Anne yaşı ilerledikçe başarı elde etmek için toplanan yumurta sayısı da artıyor. Ancak yaş ilerledikçe de kadınların yumurta sayısında bir azalma meydana geliyor. Bu ters orantı nedeniyle tüp bebek başarı oranları da düşebiliyor" dedi.

Tüp bebek başarı şansını engelleyen durumlar

Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına etki eden faktörleri sıralayan Turan, "Tüp bebeğin başarı oranını embriyo ve rahim belirliyor. Embriyoda en sık görülen sorun genetik bozukluktur. Mitokondrinin DNA'sındaki herhangi bir mutasyon başarısızlıkla sonuçlanıp embriyonun daha erken sürede kaybedilmesine neden olabiliyor. Normal embriyoyu bulmaya çalışıyoruz ve ona göre transferi gerçekleştiriyoruz ve başarı şansını arttırmaya çalışıyoruz. Rahimde ise özellikle bazı hastalıklar ön planda. Bunlardan biri rahim çatlağı. Bu çatlaklara bağlı rahimde adet kanı birikebiliyor ve rahim sünger gibi oluyor. Yumuşuyor ve çocuğun tutunmasını engelliyor. Bazen de rahim, embriyoyu yabancı cisim gibi algılayabiliyor ve reddedebiliyor. Ayrıca tiroid hastalıkları, süt bezi hormonu ile ilgili bazı bozukluklar, rahim şekli bozuklukları ve rahimdeki enfeksiyonlar tedaviyi başarısızlığa uğratabiliyor. Bu bozukluklar tedavi edildikten sonra yapılan transferlerde başarı oranını arttırmak mümkün" diye konuştu.

Tüp bebek tedavisinde Türkiye'nin dünya üzerindeki ilk 10 ülkeden biri olduğunun altını çizen Turan, "Ülkemizde en üst teknoloji kullanılıyor. Başarı oranları da buna bağlı olarak çok yüksek. Elimizdeki teknoloji, spermi 6 bin kere daha fazla büyütüp, daha iyi spermlerin seçilmesini sağlıyor. Tekrarlayan embriyo kalitesizliği olan hastalarda kullandığımız teknoloji ile de iyi yumurtanın iyi ipliklerini gözlemleyip, ona göre spermi yumurtanın belli bir yerinden yerleştirebiliyoruz. Bunun dışında daha öncesinde düşük yapmış olan hastalarda genetik seçimli normal embriyoyu bulup, ona göre transfer yapıp başarı şansını arttırıyoruz. Tüm bu imkanların üst düzey teknolojilerle verilmesi ve yurt dışındaki ülkelere göre daha uygun fiyatlara yapılıyor olması ülkemize yoğun bir hasta göçü olmasını sağlıyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Sağlıkta sahte imza iddiasını Genç Sağlık Sendikası yargıya taşıdı
Sağlıkta sahte imza iddiasını Genç Sağlık Sendikası yargıya taşıdı
ERÜ Hastaneleri'nde, "Temel Ultrason ve Mekanik Ventilasyon" Kursu düzenlendi
ERÜ Hastaneleri'nde, "Temel Ultrason ve Mekanik Ventilasyon" Kursu düzenlendi
Son Haberler
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Aydemir: 'Milletimizin Cumhurbaşkanımıza güveni var'
Aydemir: 'Milletimizin Cumhurbaşkanımıza güveni var'

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi