• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Türk Neonatoloji Derneğinden "Dünya Prematüre Günü" açıklaması
Genel
Yayınlanma: 17 Kasım 2023 - 15:27

Türk Neonatoloji Derneğinden "Dünya Prematüre Günü" açıklaması

Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Koç: - "Dünyada her yıl 15 milyon bebek zamanından önce doğuyor. Ülkemizde ise ortalama her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor" - "Prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır"

Genel
17 Kasım 2023 - 15:27
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, dünyada her yıl 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğuna dikkati çekerek, uygun ortamda doğan ve uzmanlarca takip edilen prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansının arttığını bildirdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı da olan Koç, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 37. gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere "prematüre" denildiğini, özellikle 32 haftanın ya da 1500 gramın altında doğan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini aktardı.

"Prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır." ifadesini kullanan Koç, dünyada her yıl 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Koç, "TÜİK verilerine göre ülkemizde 2022 yılı doğum sayısı 1 milyon 166 bin 175. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Türkiye'deki prematüre doğum oranı yıllık yüzde 10,2. Yani ülkemizde yıllık prematüre doğan bebek sayısı yaklaşık 133 bin. Bu da ortalama her 10 bebekten birinin hayata erken başladığı anlamına gelmektedir. En riskli grup olan doğum ağırlığı 1500 gram altında doğan bebek sayısı ise geçen yıl için 12 bin 260 olarak bildirilmiştir." ifadelerine yer verdi.

Prematüre bebeklerin özel yoğun bakım ünitelerinde çok hassas bakıma ihtiyacının olduğunun altını çizen Koç, "Türkiye'de özellikle son 10-15 yılda yenidoğan alanında çok ciddi gelişmeler sağlandı. Kuvöz sayılarının artışı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin açılması, gebelik öncesi bakım, yenidoğan canlandırma kursları, gebe ve bebek nakli, Türk Neonatoloji Derneği tanı ve tedavi rehberlerinin oluşturulması, doktor ve hemşirelerin eğitimi konusunda çok hızlı bir gelişme sağlandı." değerlendirmesinde bulundu.

Buna karşılık pediatri ve özellikle neonatoloji bilim dalında önemli bir uzman açığı olduğunu anlatan Koç, "Neonatoloji uzman ve hemşire sayısı ülkemiz için yeterli olmayıp, bu konuya acil çözüm bulunması gerekmektedir. Zorlu koşullarda büyük emekler harcanarak verilen hizmetin deneyimli ve bilge ellerde devamlılığının sağlanmasının ülkemizin sağlık politikaları açısından son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim." açıklamasını yaptı.

- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma yol açabiliyor

Prof. Dr. Esin Koç, prematüre doğumun en sık karşılaşılan nedenlerinden birinin enfeksiyon olduğuna değinerek, "Özellikle anne gebeyken son aylarda geçirilmiş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar ya da su kesesinin zamanından önce açılması ve amniyon sıvısı dediğimiz, bebeğin içinde bulunduğu suyun enfekte olması erken doğum nedenleri arasındadır." ifadelerini kullandı.

Astım, diyabet, kalp, böbrek hastalığı, tansiyon gibi rahatsızlıkların da erken doğuma sebep olabildiğini belirten Koç, şunları kaydetti:

"Özellikle erken doğan bebeklerin neonatoloji ihtisasını almış doktorlar tarafından takip edilmesi, bu bebeklerde ölüm ve sakatlık gibi istenmeyen durumları en aza indirecektir. O nedenle prematüre bebeklerin yüksek seviye yoğun bakım ünitelerinde ve uzman yenidoğan hekiminin olduğu yerlerde doğmaları çok önemlidir. Ailelere tavsiyem, gebelik takiplerini çok iyi yaptırmaları ve önceden doğum yapacakları hastaneleri araştırıp, yenidoğan ünitesi ve yenidoğan uzmanı olan yerlerde doğum yapmalarıdır."

Prematüre bebeklerin küçük ama güçlü bebekler olduğuna vurgu yapan Koç, bu bebeklerin uzun dönem ve multidisipliner yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini ifade etti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te yerini aldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te...
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Isparta'da sağanak etkili oldu
Isparta'da sağanak etkili oldu
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
THY olumsuz hava koşulları nedeniyle 40 seferini karşılıklı olarak iptal etti
THY olumsuz hava koşulları nedeniyle 40 seferini karşılıklı olarak iptal etti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi