• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-Japonya işbirliğinde "yenilenebilir enerji ve hidrojen" öne çıkıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 24 Eylül 2023 - 11:01

Türkiye-Japonya işbirliğinde "yenilenebilir enerji ve hidrojen" öne çıkıyor

ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye ile Japonya'nın enerji alanında birçok işbirliği imkanı bulunduğunu belirterek, "Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum

Ekonomi
24 Eylül 2023 - 11:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye ile Japonya'nın enerji alanında birçok işbirliği imkanı bulunduğunu belirterek, "Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nishimura Yasutoshi, iki ülke arasında enerji alanında muhtemel işbirliklerini değerlendirmek üzere 5 Eylül'de İstanbul'da bir araya geldi.

Kritik madenlerden yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğinden doğal gaza, yeni yakıtlardan teknolojilere kadar geniş yelpazede bir çok konunun ele alındığı görüşme kapsamında, bakanlar tarafından "Türkiye-Japonya Enerji Forumu"nun başlatılmasına ilişkin ortak bildiri imzalandı.

AA muhabirine söz konusu işbirliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Büyükelçi Katsumata, iki ülkenin enerjide ortak yönleri bulunduğunu, Japonya'nın da Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.

Katsumata, Türkiye'nin bulunduğu bölge itibarıyla kritik konumuna işaret ederek, ülkenin petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının bol olduğu Orta Doğu ülkeleri ve Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında coğrafi açıdan geçiş noktasında olduğunu dile getirdi.

Japonya'nın 2050'de karbon nötr olma hedefi doğrultusunda nükleer enerji ve yenilenebilir enerji odaklı çalışmalar ile teknoloji geliştirme çalışmaları yürüttüğünü aktaran Katsumata, şunları kaydetti:

"Özel sektör bazında da bu konuyla ilgili çok çeşitli girişimler var. Türkiye ile işbirliği yapabileceğimiz son derece geniş bir yelpazenin mevcut olduğunu düşünüyorum. Hidrojen başta olmak üzere yeni nesil enerji ve yenilenebilir enerjinin gelecek için ümit vadeden alanlar olabileceğine inanıyorum. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sayın Nishimura Yasutoshi'nin Türkiye ziyareti esnasında, kendilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ile imzaladıkları ortak deklarasyonda 'Japonya-Türkiye Enerji Forumu'nun başlatılması konusunda mutabakata varılmıştır. Bu formattan yararlanmak suretiyle iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği imkanlarının araştırılması gerektiğini düşünüyorum."

Katsumata, maden sektörü alanında da ikili ilişkilerin ilerletilebileceğine değinerek, iki ülke bakanlarının görüşmelerinde kritik mineraller alanındaki işbirliği fırsatlarının ele alındığını, işbirliğinin somut içeriklerinin ise gelecek dönemlerde her iki ülke yetkililerinin koordinasyonunda belirleneceğini ifade etti.

Sinop'ta inşa edilmesi planlanan ikinci nükleer güç santrali projesi için adı geçen ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Enerjide iş birliği imkanlarını artırmayı hedefleyen iki ülkenin nükleer enerji santrali gibi büyük bir projenin yanında daha küçük ölçekli sayılabilecek yenilenebilir enerji projelerinde de işbirliği yapması bekleniyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Son Haberler
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Çorum'da hortumun vurduğu köydeki vatandaş o anları anlattı: "Deprem oldu sandım"
Çorum'da hortumun vurduğu köydeki vatandaş o anları anlattı:...
TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı: 1 ağır yaralı
TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkan otomobil bariyerlere çarptı:...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da Alem.AI Yapay Zeka Merkezi'ni ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da Alem.AI Yapay Zeka Merkezi'ni...
Edirne'de Engelliler Haftası'nda dayanışma buluşması
Edirne'de Engelliler Haftası'nda dayanışma buluşması
Paralimpik Oyunları Hazırlık Merkezi sporcuların başarısına güç katıyor
Paralimpik Oyunları Hazırlık Merkezi sporcuların başarısına güç katıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi