• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye'nin nar üretiminin dörtte birini karşılayan Antalya'dan 51 ülkeye ihracat
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Kasım 2023 - 12:11

Türkiye'nin nar üretiminin dörtte birini karşılayan Antalya'dan 51 ülkeye ihracat

Antalya'dan yurt dışına yıl başından bu yana yaklaşık 26 milyon dolarlık nar satışı yapıldı - Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal: - "60 bin dekar alanda yaklaşık 175 bin ton nar üretimimiz var. Bunun da dörtte birini ihraç ediyoruz. Üreticilerimiz oldukça memnun"

Ekonomi
16 Kasım 2023 - 12:11
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Türkiye genelindeki nar üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin gerçekleştirildiği ve 51 ülkeye ihracat yapılan Antalya'da, bu yıl üreticinin ve ihracatçının yüzü gülüyor.

Yaş sebze, meyve üretiminde ve ihracatında önemli bir potansiyele sahip Antalya'da, nar hasadı sona erdi.

Döşemealtı, Gazipaşa ve Serik başta olmak üzere hemen hemen her ilçesinde üretilen nar, toplanıp, boylarına göre sınıflandırıldı. İç ve dış pazar için ayrı ayrı paketlenen narlar, soğuk hava depolarına taşındı. Pazara sunulmayanları ise meyve suyu için fabrikalara yönlendirildi.

- Antalya'dan 51 ülkeye yaklaşık 26 milyon dolarlık ihracat

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verilerine göre, 1 Ocak - 13 Kasım tarihleri arasında Antalya'dan 51 ülkeye 25 milyon 876 bin dolarlık nar ihracatı gerçekleştirildi.

Bu dönemde en fazla nar Almanya, Rusya, Birleşik Krallık, Ukrayna, Avusturya, Hollanda, İsveç, Fransa, Romanya ve Hırvatistan'a gönderildi.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, AA muhabirine, Antalya'da yaklaşık 3,5 milyon dekar alanda sebze ve meyve üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Yılda yaklaşık 8 bin ton bitkisel üretim yapıldığını dile getiren Erkal, narın önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

- "Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 25'ini Antalya karşılıyor"

Gerek üretimde gerekse ihracatta Antalya'nın önde gelen il olduğunu ifade eden Erkal, şöyle konuştu:

"60 bin dekar alanda yaklaşık 175 bin ton nar üretimimiz var. Bunun da dörtte birini ihraç ediyoruz. Üreticilerimiz oldukça memnun. Türkiye'de nar üretiminde birinci sıradayız. Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 25'ini Antalya karşılıyor."

Erkal, Gazipaşa'da üretilen çekirdeksiz nar için coğrafi işaret tescil belgesi alındığını belirterek, Döşemealtı'nda üretilen nar için de çalışma yapıldığını bildirdi.

- "Bu yılki üretim oldukça iyi"

Üreticilerden Songül Patlar da 10 yıldır nar üretimi yaptıklarını söyledi. Narın haziranda çiçek açtığını, eylül-ekimde de hasadına başladıklarını anlatan Patlar, narları boyutlarına göre sınıflandırdıklarını ve iç ile dış pazara sunduklarını anlattı.

Narın küçük ya da yarık olanlarını meyve suyu için ayırdıklarını aktaran Patlar, "Meşakkatli bir iş. Bu yılki üretim de oldukça iyi." dedi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
DSO, Kayseri'de ki savunma sanayii yatırımları yerinde incelendi
DSO, Kayseri'de ki savunma sanayii yatırımları yerinde incelendi
Kale Biberi fideleri toprakla buluştu
Kale Biberi fideleri toprakla buluştu
Son Haberler
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
Üreten eller bilimle buluştu
Üreten eller bilimle buluştu
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt: "Bu acı sadece Maraş'ın değil tüm milletimizin acısı"
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı...
Milas'ta trafik kazası: 1 yaralı
Milas'ta trafik kazası: 1 yaralı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi