• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Türkiye'nin önerisiyle kabul edildi
Çevre
Yayınlanma: 30 Mart 2024 - 10:43

Türkiye'nin önerisiyle kabul edildi

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Ülgüdür, "Dünyada yaklaşık 2,7 milyar kişinin atık toplama hizmetlerine erişimi bulunmamakta ve atıklar kontrolsüz bir şekilde bertaraf edilmektedir" dedi.

Çevre
30 Mart 2024 - 10:43
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye'nin önerisiyle kabul edildi
DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Ülgüdür, "Dünyada yaklaşık 2,7 milyar kişinin atık toplama hizmetlerine erişimi bulunmamakta ve atıklar kontrolsüz bir şekilde bertaraf edilmektedir" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Ülgüdür, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Gününde açıklamalarda bulundu. İnsanların her yıl 2,1 milyar ile 2,3 milyar ton arasında kentsel katı atık üretmekte olduğunu belirten Ülgüdür, "Oluşan bu atıkların yaklaşık yüzde 45'i doğru yönetilememektedir. Hatta dünyada yaklaşık 2,7 milyar kişinin atık toplama hizmetlerine erişimi bulunmamakta ve atıklar kontrolsüz bir şekilde bertaraf edilmektedir. Bu durum, küresel çapta atık yönetimi faaliyetlerinin yetersiz kaldığını ve tüm insanların atık yönetimine katkıda bulunması gerektiğini sergilemektedir. İlaveten, yıllık kentsel katı atık üretiminin 2050 yılına kadar 3,8 milyar tona ulaşacağı bildirilmektedir. Atıkların her geçen gün daha fazla oluşması ile insanların hayati ve ekonomik refahında kayıplar, çevre kirliliği, kirliliğe bağlı doğa ve biyoçeşitlilik kaybı ile iklim değişikliği üzerindeki baskılar artacaktır. Dolayısıyla, atıklarla beraber bizler ve çevremiz için riskler ve tehditler giderek büyümektedir" ifadelerini kullandı.

"Uluslararası sıfır atık günü Türkiye'nin önerisiyle kabul edilmiştir"

Sıfır atık prensiplerinin; atıkların miktarı ile oluşturdukları tehditleri azaltmak ve yönetimini kolaylaştırmak için atılmış olan en önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çeken Ülgüdür, "Sıfır atık prensipleri, ilk önce atıkların oluşmasının engellenmesini, engellenmediği durumlarda yeniden kullanılmasını, geri dönüştürülmesini, geri kazanım süreçlerine tabi tutulmasını ve bu süreçlerle değerlendirilemeyen atıkların ise yönetiminin insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılmasını içermektedir. Hatta son zamanlarda, sıfır atık yaklaşımlarıyla değerlendirilemeyen atıkların oluşmasını engelleyecek yaklaşımların geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Bu faaliyetlerinin önemini vurgulamak, teşvik etmek, farkındalığı arttırmak, uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamak ve sıfır atık hedefine ulaşmada kararlı adımlar atmak amacıyla, 30 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak ilan edilmiştir. Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün Türkiye'nin önerisi ile kabul edilmesi ve Türkiye'nin 2017 yılında başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi ile ülkemiz uluslararası boyutta sıfır atık hareketinin liderlerinden biri olmuştur" diyerek açıklamalarına devam etti.

"Her bireyin atık yönetimi uygulamalarına katkı sağlaması mümkündür"

Bu yıl ikincisi kutlanan Uluslararası Sıfır Atık Günü'nde; hem küresel düzeyde atık yönetiminin desteklenmesinin kritik önemi, hem de sürdürülebilir üretim ve tüketim uygulamalarının öneminin vurgulandığını dile getiren Ülgüder, "Bu temel vurguya yönelik olarak, her bireyin atık yönetimi uygulamalarına katkı sağlaması mümkündür. Evlerimizde, iş yerlerimizde, gezerken, piknik yaparken ve tüketim tercihlerimizle sıfır atık hedefine ulaşmak için hep beraber adım atabiliriz. Öncelikle, her atığın doğal ve ekonomik bir kaynak olduğunu unutmamalı, aslında çöpe atmak ile doğayı ve cebimizdeki parayı kaybettiğimizi bilmeliyiz. Bu nedenle, aldığımız ürünlerde en az atık oluşumuna sebebiyet verecek ürünleri tercih edecek şekilde tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Örneğin, içme sularımızı küçük şişelerle satın almak yerine, doldurulabilir alanlardan suluklarımıza doldurmak, deterjanlarımızı büyük paketlerle alıp evlerimizde küçüklere aktarmak gibi uygulamalar atık miktarlarını azaltıcı uygulamalardandır. Hatta evimizdeki atıkların, başka amaçlarla yeniden kullanılması da mümkündür. Eğer bu uygulamaları yapamıyorsak, en azından kağıt, plastik, metal, cam gibi geri dönüştürülebilir atıkları ayrı ayrı biriktirerek, kentimizde belirli bölgelerde bulunan mobil atık getirme merkezlerine götürebiliriz" şeklinde konuştu.

"Yaşanabilir bir dünya için hepimiz ortak çalışmalıyız"

Dr. Öğretim Üyesi Nilüfer Ülgüdür sözlerini şöyle noktaladı: "Unutmayalım ki, bizler çok fazla vaktimizi almayacak uygulamalarla, hava, toprak ve su kirliliğini en aza indirebilmesine, değerli ve sınırlı doğal kaynakların tüketiminin azaltılmasına ve ekonomimizin korunmasına katkı sağlayabiliriz. Unutmayalım ki, sıfır atık bilincinde bir toplum olabilmek, gelecek kuşaklarımızın çöp yığınlarının içinde kalmasını engellemek, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya sağlamak ve çöpe attığımız paralarımızı engellemek için hepimiz ortak çalışmalıyız. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günümüz kutlu olsun."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batı Karadeniz'de sağanak yağış uyarısı
Batı Karadeniz'de sağanak yağış uyarısı
Van Gölü üzerinde gökkuşağı manzarası mest etti
Van Gölü üzerinde gökkuşağı manzarası mest etti
Amasya'da köy yolunda heyelan
Amasya'da köy yolunda heyelan
Bozköy yolunda 'obruk' oluştu
Bozköy yolunda 'obruk' oluştu
Son Haberler
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Düzce'de şampiyonlar yetişecek
Düzce'de şampiyonlar yetişecek

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi