• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı
Genel
Yayınlanma: 31 Ekim 2024 - 18:47
Güncelleme: 31 Ekim 2024 - 23:18

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak'ta Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı.

Genel
31 Ekim 2024 - 18:47
Güncelleme: 31 Ekim 2024 - 23:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak'ta Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarına devam ediyor. Bakan Uraloğlu, Irak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kalkınma Yolu Projesi 2. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katıldı. Bakan Uraloğlu, toplantıya Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi, Mohamed al-Mazrouei ve Katar Ulaştırma Bakanı J. Saif Ahmed al-Sulaiti'nin katılım sağladığını belirterek, "İlki ağustos ayında İstanbul'da gerçekleşen Kalkınma Yolu Projesi Bakanlar Konseyi toplantımızın ikincisi için bir araya geldik" ifadelerini kullandı.

"Kalkınma Yolu Projesi, bizlere yeni bir dünya inşa etme imkanı tanıyor"

Güzergahları çeşitlendirme hedefinde, Türkiye'nin konumunun yeni fırsatlara erişimi kolaylaştırıcı nitelikte olduğunu ifade eden Uraloğlu, "Basra Körfezi'ni ve Körfez ülkelerini, Irak'tan geçmek suretiyle Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, bizlere yeni bir dünya inşa etme imkanı tanıyor. Türkiye ve Irak, Basra'dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi'nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığını geçen yıl çok net olarak ortaya koymuştu. Kalkınma Yolu'nun, sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik önemi yüksek bir proje olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticareti geliştirecek, beşerî münasebetleri tahkim edecek projemizi, diğer kardeş ülkelerimizin de katılımıyla, bölgemizin yeni İpek Yolu hâline dönüştüreceğimize inandık" dedi.

"Demiryolu ve karayolu için hazırlanan ön dizayn çalışmalarının ne aşamada olduğunu ele aldık"

Nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar arasında iş birliğini amaçlayan Mutabakat Zaptı imzaladıklarını anımsatan Uraloğlu, "Dört ülke olarak imzaladığımız bu mutabakat zaptı ile iş birliğimizi sağlam bir zemine oturtmak için bir Bakanlar Konseyi kurduk. Birinci toplantıda ele aldığımız konuları ilerletmek amacıyla Bağdat'ta bir araya geldik. Fizibilite çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar ile demiryolu ve karayolu için hazırlanan ön dizayn çalışmalarının ne aşamada olduğunu ele aldık. Ekonomik değerlendirmeler ve finansman modeli üzerinde biraz daha yoğunlaşmamız gerektiğini anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kalkınma Yolu Bakanlar Konseyini daha kurumsal ve kalıcı bir yapıya kavuşturmak arzusundayız"

Bakan Uraloğlu, Bakanlar Konseyi bünyesindeki çalışmalarının hem teknik seviyede hem de bakanlar seviyesinde devam ettiğini belirterek, "Konseyin işleyişi ve yapısını nasıl iyileştirebileceğimizi de ele aldık. Kalkınma Yolu Bakanlar Konseyi'ni daha kurumsal ve kalıcı bir yapıya kavuşturmak arzusundayız. Projenin Körfez ülkelerinin tamamına hizmet etme imkanına sahip olması, diğer ülkeler ile de ilave bağlantıların çalışmalar içerisinde değerlendirilmesini anlamlı kılıyor. Körfez bölgesinde özellikle demiryolu altyapısının geliştirilmesine yönelik diğer ülke yatırım planları dikkate alındığında, ilerleyen dönemlerde yeni iş birliklerinin de gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bu yaklaşımla, başta Irak olmak üzere tüm bölgemizin istikrarına ve refahına büyük katkı sunacak bu stratejik projeye dair kararlılığımızı, imzaladığımız Mutabakat Deklarasyonu ile yinelemiş olduk" dedi.

"Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili tüm işlerin yürütülmesi için iş birliğini etkinleştirme kararı aldık"

Bakan Uraloğlu, üye devletler arasında stratejik ortaklık, kardeşlik, karşılıklı saygı ve güven temelleri üzerine inşa edilmiş olan güçlü bağları yeniden teyit ettiklerini ifade etti. Katılımcı ülkelerin onayına tabi olmak üzere, Kalkınma Yolu Projesi'ne katılmak isteyen ülkelerin katılım gösterebileceğini belirten Uraloğlu, "Projenin tamamlanması için etütler, teknik ve mühendislik danışmanlıkları ile diğer ilgili ihtiyaçlar dahil olmak üzere Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili tüm işlerin yürütülmesi için iş birliğini etkinleştirme kararı aldık" dedi.

"Yük ve yolcu taşımacılığında etkin alternatifler sunmak amacıyla iş birliğini sağlamak için çalışacağız"

Kalkınma Yolu'nun kara taşımacılığı için cazip bir uluslararası koridor, ticaret alışverişini artıran ve katılımcı ülkeler arasındaki hareket prosedürlerini kolaylaştıran yeni, etkili ve rekabetçi bir alternatif olarak oluşturulması için anlaşmaya vardıklarını ifade eden Uraloğlu, "Ulaşım ağlarını entegre etmek ve yük ve yolcu taşımacılığında etkin ve ekonomik alternatifler sunmak amacıyla katılımcı ülkeler arasında ortak iş birliğinin sağlanması için çalışmalar yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, uzmanlıklarından faydalanmak ve finansman seçenekleri ile Kalkınma Yolu Projesine katılımı araştırmak için Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi hususunda da mutabık kaldıklarını bildirdi.

Hedef ve beklentiler masaya yatırıldı

Toplantı öncesinde gerçekleştirilen görüşmelere dair de bilgi veren Bakan Uraloğlu, "Konsey toplantısı öncesinde Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak es-Sadavi ile özel bir görüşme yaparak projeye dair karşılıklı hedeflerimizi ve beklentilerimizi masaya yatırdık. Akabinde Birleşik Arap Emirlikleri Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed al-Mazrouei ve Katar Ulaştırma Bakanı Saif Ahmed al-Sulaiti ile bir araya gelerek bölgesel iş birliğimizi nasıl derinleştirebileceğimizi detaylıca ele aldık" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Son Haberler
Rus turistlerin Samsun'a olan ilgisi sürüyor: Astoria Grande Samsun'da
Rus turistlerin Samsun'a olan ilgisi sürüyor: Astoria Grande Samsun'da
Marmaris'te gözlükçü kurşunlamasının şüphelileri adliyeye sevk edildi
Marmaris'te gözlükçü kurşunlamasının şüphelileri adliyeye...
MTK Koleji'nden eğitime yeni yatırım: Modern Anaokulu hizmete giriyor
MTK Koleji'nden eğitime yeni yatırım: Modern Anaokulu hizmete giriyor
Özel ihtiyaç gençler için temsili askerlik heyecanı
Özel ihtiyaç gençler için temsili askerlik heyecanı
Aydın'da Gençlik Haftası, çelenk töreniyle başladı
Aydın'da Gençlik Haftası, çelenk töreniyle başladı
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Türkiye'nin yeni döneme ilişkin beklentilerini, halkın beklentilerini karşılayacak anayasanın yapılması Meclis'in vazifesi hem de ödevidir"
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Türkiye'nin yeni döneme ilişkin beklentilerini, halkın beklentilerini karşılayacak anayasanın yapılması Meclis'in vazifesi hem de ödevidir"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi