• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Uluslararası Af Örgütü: İsrail yüz tanıma sistemi ile Filistinlilere baskıyı artırmayı amaçlıyor
Genel
Yayınlanma: 03 Mayıs 2023 - 13:41

Uluslararası Af Örgütü: İsrail yüz tanıma sistemi ile Filistinlilere baskıyı artırmayı amaçlıyor

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in, Filistinlileri takip etmek ve dolaşım özgürlükleri üzerindeki aşırı sert kısıtlamaları otomatik hale getirmek için deneme aşamasındaki yüz tanıma sistemini kullandığını bildirdi

Genel
03 Mayıs 2023 - 13:41
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in, Filistinlileri takip etmek ve dolaşım özgürlükleri üzerindeki aşırı sert kısıtlamaları otomatik hale getirmek için deneme aşamasındaki yüz tanıma sistemini kullandığını bildirdi.

Londra merkezli örgütün yayımladığı "Otomatik Apartheid" başlıklı raporda, "Red Wolf" olarak bilinen sistemin, İsrail hükümetinin Filistinliler üzerindeki kontrolünü yerleşik kılan ve apartheid rejimini sürdürmeye yarayan, günden güne genişleyen gözetim ağının bir parçası olduğunun belgelendiği belirtildi.

Sistemin, işgal altındaki Batı Şeria’da El Halil merkezindeki askeri kontrol noktalarında konuşlandırılarak, Filistinlilerin yüzlerini taramak ve onayları olmadan halihazırdaki geniş gözetim veri tabanına eklemek için kullanıldığı kaydedilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Uluslararası Af Örgütü, aynı zamanda İsrail'in yüz tanıma teknolojisinin Filistinlilere karşı kullanımını, özellikle protestoların ardından işgal altındaki Doğu Kudüs’te ve yasa dışı yerleşimlerin etrafındaki bölgelerde nasıl artırdığını da belgeledi. El Halil'de ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlileri neredeyse aralıksız olarak gözlem altında tutmak için kullanılan yüz tanıma teknolojisi, kapalı devre televizyon sistemi (CCTV) kameralarından oluşan karmaşık bir ağı destekliyor. 'Otomatik Apartheid', bu gözetim sisteminin nasıl, stratejik bölgelerde Filistinlilerin varlığını en düşük seviyeye indirmek isteyen İsrailli yetkililerin Filistinliler için düşmanca ve baskıcı bir ortam oluşturmayı amaçlayan kasti girişiminin bir parçası olduğunu gösteriyor."

Açıklamada, İsrailli yetkililerinin, Red Wolf yüz tanıma sistemini, Filistinlileri takip etmek ve dolaşım özgürlükleri üzerindeki aşırı sert kısıtlamaları otomatik hale getirmek için kullandığının altı çizildi.

Örgüt, açıklamasında, İsrailli yetkililere, Filistinlilere yönelik kitlesel ve planlı gözetime son verme ve işgal altındaki Filistin toprakları genelinde Filistinlilerin dolaşım özgürlüğüne getirilen keyfi kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulundu.

Açıklamada, raporun, sınırları içinde İsrail yerleşimleri bulunan El Halil ve Doğu Kudüs'e odaklandığı, 2022'deki saha araştırması sırasında bu bölgede yaşayan Filistinlilerle yapılan görüşmeler, açık kaynaklı içeriklerin incelenmesi ve İsrail ordusunda görev yapan veya geçmişte yapmış olan personelin tanıklıklarını içeren kanıtlara dayandığı kaydedildi.

- "Filistinliler şimdi bir de kendi mahallelerine girmekten alıkonulma riskiyle mücadele ediyor"

Örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard da konuya ilişkin açıklamasında, işgal altındaki Doğu Kudüs ve El Halil'de yaşayan Filistinlilerin kendilerine, her yere konuşlandırılan gözetim kameralarının nasıl mahremiyetlerini ihlal ettiğini, aktivizmi bastırdığını, sosyal hayata zarar verdiğini anlattığını aktardı.

Callamard, şu ifadeleri kullandı:

"Filistinliler devamlı aşırı fiziksel kaba kuvvet ve keyfi alıkonulma tehdidine ek olarak şimdi bir de bir algoritmayla takip edilme veya ayrımcı gözetim veri tabanlarında saklanan bilgiler yüzünden kendi mahallelerine girmekten alıkonulma riskiyle mücadele ediyor. Bu durum, yüz tanıma teknolojisinin gözetim amacıyla kullanıldığında neden insan haklarıyla bağdaşmadığını gösteren son örnek."



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Yağışlar kenti esir aldı, Tunceli-Ovacık ve Tunceli-Erzincan yolları kapandı
Yağışlar kenti esir aldı, Tunceli-Ovacık ve Tunceli-Erzincan yolları...
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını kaybetti
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını...
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
İstanbul Havalimanı'nın 200 milyonuncu yolcusu Malezyalı Lee oldu
İstanbul Havalimanı'nın 200 milyonuncu yolcusu Malezyalı Lee oldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi