• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. UNESCO'da plastik kirliliğini konu alan üst düzey etkinlik başladı
Genel
Yayınlanma: 27 Mayıs 2023 - 15:33

UNESCO'da plastik kirliliğini konu alan üst düzey etkinlik başladı

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna: - "Harekete geçmezsek plastik kirlilik gelecek 40 yıl içinde 3'e katlanacak." dedi.

Genel
27 Mayıs 2023 - 15:33
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, plastiğin dünya için ciddi kirlilik kaynağı haline geldiğini belirterek "Harekete geçmezsek plastik kirlilik gelecek 40 yıl içinde 3'e katlanacak." dedi.

Başkent Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) merkezinde "Plastik kirliliğine son vermek için üst düzey etkinlik" adlı program başladı.

61 ülke delegasyonunun katılımıyla başlayan etkinliğin açılışında konuşan Colonna, çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması için ortaklaşa taahhüdün hayati önem taşıdığını söyledi.

- Her yıl 11 milyon ton plastik okyanuslara atılıyor

Colonna, plastiğin dünya için ciddi kirlilik kaynağı haline geldiğine işaret ederek "Eğer harekete geçmezsek plastik kirlilik gelecek 40 yıl içinde 3'e katlanacak." diye konuştu.

Her yıl 11 milyon tondan fazla plastiğin okyanuslara atıldığını kaydeden Colonna, plastik kirliliğinin biyoçeşitliliği, vatandaşların sağlığını ve çevreyi tehdit ettiğini ifade etti.

Colonna, bununla ilgili harekete geçilmesi gerektiğine dikkati çekerek geçen yıl Birleşmiş Milletler Çevre Meclisinin (UNEA) Kenya'da plastik konusundan yasal bağlayıcı olan bir anlaşmaya varmak için hükümetler arası bir müzakere komitesi kurduğunu hatırlattı.

Catherine Colonna, gelecek hafta Paris'teki müzakerelerin söz konusu anlaşmanın hedefleri ve ana yönelimlerinin hükümleri konusunda ilk uzlaşmaya varması gerektiğine değindi.

- 50 yılda doğaya 7 milyar ton plastik salındı

Ekolojik Dönüşüm Bakanı Christophe Bechu da "Plastik kirlilik konusundaki alarmı duyduk." diyerek 50 yılda 7 milyar ton plastiğin doğaya salındığını kaydetti.

Bechu, "Çok basit, nerede ararsak orada plastik buluyoruz" ifadesini kullanarak okyanusların kirliliğinin yüzde 85'inin plastikten oluştuğunu ifade etti.

Christophe Bechu, plastik üretiminin artmaya devam ettiğini kaydederek sırasıyla plastik üretiminin azaltılması, ardından geri dönüşüm meselesinin ele alınması ve atıkların yönetiminin yapılması gerektiğini söyledi.

Bechu, 1 Ocak'tan bu yana Fransa'nın fast foodlarda tek kullanımlık çatal, kaşık, bardak gibi plastik kapların kullanımını yasakladığını anlattı.

- Plastik konusu hükümetler arası müzakere ediliyor

UNEA, 2022'de Kenya'nın başkenti Nairobi'de, dünyadaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan uluslararası bağlayıcı bir anlaşmanın 2024 yılı sonu itibarıyla imzaya açılmasını öngören kararı kabul etmişti.

Anlaşma, plastik ürünlerin üretimden dönüşüme tüm sürecinin kontrol edilebilmesini ve çevre kirliliğine yol açmasının önlenmesini amaçlıyor.

Söz konusu anlaşmaya varılması amacıyla 5 müzakere faslı düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. İlk müzakere faslı geçen yıl Uruguay'da yapılırken ikinci müzakere faslı Paris'te 29 Mayıs-2 Haziran'da düzenlenecek.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet Galatasaray maçıydı"
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet...
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa 22 yıl hapis
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa...
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında konuştu:"Hazar Geçişli Orta Koridor'un ihyası için çalışıyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında...
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
İSTANBUL- MERAL AKŞENER: HELAL OYLARINIZLA BU İKTİDARI DEĞİŞTİRMENİZİ İSTİYORUM
İSTANBUL- MERAL AKŞENER: HELAL OYLARINIZLA BU İKTİDARI DEĞİŞTİRMENİZİ İSTİYORUM

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi