• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri'nin biyoçeşitliliği kayıt altına alınıyor
Genel
Yayınlanma: 22 Mayıs 2023 - 11:07
Güncelleme: 22 Mayıs 2023 - 11:07

UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri'nin biyoçeşitliliği kayıt altına alınıyor

Genel
22 Mayıs 2023 - 11:07
Güncelleme: 22 Mayıs 2023 - 11:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri'nin biyoçeşitliliği kayıt altına alınıyor

DİYARBAKIR'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nin biyoçeşitliliği Dicle Üniversitesi'nden 12 bilim insanı tarafından kayıt altına alınıyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra, 200'ün üzerinde kuş türü ile çok sayıda böcek, kelebek, sürüngen ve memeli hayvanın barındığı Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi'nin bir kısmını kaplayacak çalışmayla ilgili, "Öngörümüz 15 ay ama duruma göre değişebilir. Sonuçları, kitaplaştırıp, uluslararası arenada tanıtacağız" dedi.

Dicle Nehri kıyısında yer alan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri, 2015'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi. Verimli bir araziye sahip olan Hevsel Bahçeleri'nde sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra, özellikle çok farklı türlerin ihtiyaçlarına cevap verdiği için 200'ün üzerinde kuş türü, çok sayıda böcek, kelebek, sürüngen, su samuru, tilki, sincap, kirpi ve sansar gibi memeli hayvan barınıyor. Göçmen kuşların da dinlenme alanı olarak tercih ettiği bahçeler, bu özelliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kuş cenneti özelliğini taşıyor. Hevsel Bahçeleri'nin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için bilim insanları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Dicle Üniversitesi'nden kendi alanında uzman 12 bilim insanı, Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi'nin bir bölümünü kaplayan yaklaşık 3 bin dekarlık alanın biyoçeşitliliğini ve yaşayan canlıları kayıt altına alıyor. 

'BURAYI ÇOK İYİ ŞEKİLDE TANITMAK İSTİYORUZ'

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, kayıt altına alma işlemlerinin ardından elde edilen sonuçların kitaplaştırılarak uluslararası düzeyde tanıtılacağını söyledi. Prof. Dr. Satar, "Bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Öngörümüz 15 ay ama duruma göre bu değişebilir. Bu alanda çalışan birçok bilim insanıyla, buranın biyolojik zenginliklerini, burada yaşayan canlıları ortaya çıkartacağız. Hocalarımızın dünyaya tanıttığı türler var. Buraya gelen misafirlerimizin gözlemleyebileceği 228'e yakın kuş türü var. Değişik böcekler, kelebekler var. Mesela, 'Dicle Güzeli' kelebeğini burada sonbaharda çok iyi bir şekilde gözlemleyebiliriz. 'Mezopotamya kolotisi' olan bir kelebeğimiz daha var. Ona da rastlamanız olası. Böyle birçok değişik böcek türleri, kuş türleri ve değişik canlıları burada gözlemleyebiliriz. Tabi biz biyolojik açıdan bakıyoruz. Çok daha farklı özelliklere sahip burası, daha önce buralarda ipek böcekçiliği de yapılmış. Hevsel Bahçeleri'nde bulunan dut ağaçları bunlar için kullanılmış. Dolayısıyla Hevsel Bahçeleri kenarında bulunan, burada yaşayan aileler ipek böcekçiliği yapmışlar. Bunun yeniden canlandırılması mümkün. Bazı ziraatçı arkadaşlarımız ata tohumları üzerinde çalışıyor. Bunları tekrardan buraya kazandırmaya çalışacaklar. Böyle bir proje girişimi de var. Artı bizim yapacağımız çalışmalarımız var. Burayı çok iyi bir şeklide tanıtmak istiyoruz" dedi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
BEUN'da sağlık kahramanlarına vefa programı
BEUN'da sağlık kahramanlarına vefa programı
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
MSKÜ'de kariyer ve eğlence bir arada
Bursa'da en özel askerlere renkli kına eğlencesi
Bursa'da en özel askerlere renkli kına eğlencesi
Bolu'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Bolu'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Trabzon'da arıcılara büyükşehirden destek
Trabzon'da arıcılara büyükşehirden destek
ABD'nin California eyaletinde küçük uçağın düşmesi sonucu 2 kişi öldü
ABD'nin California eyaletinde küçük uçağın düşmesi sonucu 2 kişi öldü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi