• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Vanlı balıkçılar teknelerini yeni sezona hazırlıyor
Genel
Yayınlanma: 20 Haziran 2023 - 11:38

Vanlı balıkçılar teknelerini yeni sezona hazırlıyor

Genel
20 Haziran 2023 - 11:38
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Vanlı balıkçılar teknelerini yeni sezona hazırlıyor

DÜNYADA sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin üreme dönemi nedeniyle av yasağı devam ederken balıkçılar ise teknelerini boyayıp onarımdan geçirerek yeni sezon için hazırlık yapıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, başlayan bu hazırlığın çok zahmetli aynı zamanda heyecanlı bir durum olduğunu belirterek yaklaşık 20 bin kişinin balıkçılık yaparak geçimini sağladığını söyledi.

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen fakat üremek için tatlı sulara ihtiyaç duyan inci kefali, bölgede 20 bin insanın geçim kaynağı oluyor. İnci kefallerini koruma tedbirleri kapsamında üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. İnci kefalleri bu süre içinde üremek için Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara göç ediyor. Göç sırasında inci kefallerinin Alaska'daki somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzmesi görsel güzellik sunuyor. Geçimini balıkçılıkla sağlayanlar için ekmek kapısı olan inci kefali, aynı zamanda bölge turizmine de katkı sağlıyor.

BALIKÇILAR BOŞ DURMUYOR

Av yasağının olduğu 3 aylık dönemde balıkçılar da boş durmuyor. Bu dönemde balıkçılar havaların da ısınmasıyla birlikte vinçlerle karaya çıkarttıkları teknelerini boyayıp, tamir işlerini yapıyor, ağlarını kontrolden geçiriyor. Bakım ve onarımın ardından tekneler yine vinçle suya indiriliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, av yasağı ile birlikte Van Gölü'nde balıkçılık yapan bütün teknelerin limanlara çekildiğini yeni sezon için hazırlık yaptıklarını söyledi. Bunun çok zahmetli aynı zamanda heyecanlı bir durum olduğunu anlatan Dr. Akkuş, "Balıkçılarda denizden, gölden uzak kalmanın büyük bir hasreti var. Bu gördüğünüz tekneler gibi bütün balıkçı tekneleri adeta bir yılın yorgunluğunu atmak tekrardan boyaları yapılıp bakımları yapılmak için hepsi karaya çekildi. Van Gölü'nde, bu bölgede balıkçılık çok büyük bir sektör ve gitgide büyüyor. Çünkü ülkemizde balıkçılıkla ilgili Marmara'dan, Karadeniz'den hep kötü haberler gelirken, Van Gölü'ndeki balıkçıların ağları dolu dolu geliyor" dedi.

SORUNLARDAN BİRİ DE ÇEKEK YERLERİ EKSİKLİĞİ

Balıkçılıkta en önemli konulardan birisinin de çekek yerlerinin eksikliği olduğunu belirten Dr. Akkuş, "Yani eğer çekek yeriniz yoksa teknenizi limandan karaya almak için büyük bir maliyete girmeniz gerekiyor. Bizim Van Gölü etrafındaki balıkçılığın devam etmesi ve balıkçıların daha rahat bir şekilde bu hizmete devam edebilmeleri için limanlarda çekek yerlerimizin olması gerekiyor. Balıkçımız özellikle artan fiyatlarla beraber teknelerini limandan karaya çekmek için büyük bir maliyete girmek zorundalar ve ciddi bir külfet oluşturuyor. Dolayısıyla balıkçılıkta bölgemizdeki sorunlardan birisi de limanlardan çekek yerlerinin olmaması. Ümit ediyoruz ki yakın zamanda göl kenarındaki bütün limanlarda çeken yerleri oluşturur ve her yıl balıkçılarımız vinç çağırmak zorunda kalmazlar" diye konuştu.

'YENİ SEZON İÇİN HAZIR HALE GETİRİYORUZ' 

Bölgede balıkçılıkla uğraşan 5 çocuk babası Murat Ayseli, 15 Nisan'da sezon kapandığını belirterek, "Bizim için bir tatil gibi görünüyor. Ama aslında çok da zahmetli oluyor ve zorluklarla geçiyor. Bir yandan ev işleri, bir yandan tarım işleri yoğunlaşıyor. Av yasağı döneminde teknelerimizi karaya çıkartıyoruz. Bunu da ağır bir maliyeti oluyor. Boyanıp bakımlarının yapılması zaman istiyor. Yaklaşık 2 ay sürede biz bunlarla uğraşıyoruz. 15 Temmuz gününe yani yeni sezon için hazır hale getiriyoruz. Her yıl aynı işlemi yapıyoruz. Çünkü Van Gölü'nün suyu tuzlu ve sodalı için teknelerimiz çok yıpranıyor" dedi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Arpa sarı cücelik virüsü ve hububat hortumlu böceğiyle mücadele çalışmaları
Arpa sarı cücelik virüsü ve hububat hortumlu böceğiyle mücadele...
ATB Başkanı Çandır: "Tarım milli dayanıklılığımızdır"
ATB Başkanı Çandır: "Tarım milli dayanıklılığımızdır"
Bursa'da alt geçit yerine yolu kullanan yayaya otomobil çarptı
Bursa'da alt geçit yerine yolu kullanan yayaya otomobil çarptı
Gökhan Değirmenci: "Rakibimiz düşme potasında, biz tabii ki elimizden geleni yapacağız"
Gökhan Değirmenci: "Rakibimiz düşme potasında, biz tabii ki...
ICA'dan otoyol çalışanlarına karşı yol güvenliği uyarısı
ICA'dan otoyol çalışanlarına karşı yol güvenliği uyarısı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi