• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Yalova'da depremde yardıma ilk mahalle afet gönüllüleri koşacak
Yaşam
Yayınlanma: 16 Ağustos 2024 - 12:03
Güncelleme: 16 Ağustos 2024 - 12:07

Yalova'da depremde yardıma ilk mahalle afet gönüllüleri koşacak

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği, düzenledikleri eğitimlerle depreme vatandaşları hazırlamaya devam ediyor. Beklenen Marmara depremine hazırlanan gönüllüler, ilk etapta sahaya çıkarak enkaz altındaki insanları kurtarmayı hedefliyor.

Yaşam
16 Ağustos 2024 - 12:03
Güncelleme: 16 Ağustos 2024 - 12:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği, düzenledikleri eğitimlerle depreme vatandaşları hazırlamaya devam ediyor. Beklenen Marmara depremine hazırlanan gönüllüler, ilk etapta sahaya çıkarak enkaz altındaki insanları kurtarmayı hedefliyor.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında kurulan Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği, beklenen Marmara depreminde can kaybının en aza indirilmesi adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kahramanmaraş depremi sonrasında bölgeye giden ilk ekiplerden olan gönüllüler, buradaki tecrübeyle özellikle eğitim çalışmalarına ağırlık veriyor.

Dernek Başkanı Sabri Karaçam, mahalle afet gönüllülerinin bulundukları yerde deprem sonrası müdahale etmek için eğitildiğini söyledi. Projenin önemine değinen Karaçam, şöyle konuştu:

"Biz genelde hafif arama kurtarma ekibiyiz ama bu çok önemli. En azından enkazın üst kısımlarından çıkarılabilecek yerlerden insanları kurtarıyorsun. Daha sonra seni aşan durumlarda ekip varsa, ekip istiyorsun. Maraş'ta bu eksikliği gördük. Yalova olarak gerçekten çok şanslıyız. Bizim burada eğitimler gerçekten veriliyor. Biz burada en azından okullara gidiyoruz, vatandaşa eğitim veriyoruz. Örneğin mesela çocuklarımız bilinçli. Biz kurtarma dışında eğitim de veriyoruz. 25 tane eğitmenimiz var. Bunlarla Afet farkındalık eğitimi veriyoruz. Her sınıfa giriyoruz, eğitim veriyoruz. Bitince okulu tahliye ediyoruz. Daha sonra okuldaki eksiklileri müdüre, ilgili birimlere bildiriyoruz. Bizim deprem öncesi halkı eğitmek, deprem anında çıkıp imkanların doğrultusunda arama kurtarma yapmak, depremden sonra da bulunduğun yerde ilgili kurumlara destek vermek gibi bir görevimiz var."

Kendi bünyelerinde acil müdahale ekibi kurduklarını ve buradaki gönüllülere bir üst eğitim daha verildiğini kaydeden Karaçam, bu ekibin de önemine değindi.

Şu ana kadar bin 500'e yakın mahalle afet gönüllüsü eğitimi verdiklerini anlatan Karaçam, ilk başta hevesle başlayanların daha sonra böyle bir önemli konuda duyarsız kaldığını söyledi.

"Devlete vatandaş olarak bu konuda destek olmalıyız"

Şu anda 300 civarında aktif gönüllülerinin bulunduğunu söyleyen Karaçam, gönüllülüğün önemine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Vatandaşın destekçi olması gerekiyor. Eğitimlerde bunu ön plana çıkarıyoruz. Bakın arkadaşlar, vatandaş bu işin içinde yoksa bu iş başarılı olamaz. Devletin elindeki güçler belli. Yalnızca İstanbul'da bu deprem için yüz binlerce insan lazım. Bu lazım diye bu kadar insana maaş verebilir miyiz? Burada gönüllülere çok büyük iş düşüyor. Maraş'ta gerçekten çok sayıda ölmeyebilecek insan vardı. Yatakla kiriş arasında bir sürü ceset çıkardık. O insan kendini yatağın yanına atsa biz onu oradan sağ çıkaracaktık. İlk önce eğitim diyoruz. İkinci olarak bu tip çalışan gruplara yardımcı olun. Eğitimleri alın. Kurtarma eğitimleri, biz 36 saat eğitim veriyoruz. Bu eğitimi almanın kime ne zararı var. Yarın sen çıkarsın eşin, akraban, dostunu en azından imkanlar dahilinde kurtarabilirsin. Çok ağır kurtarılacağı da gelen profesyonel ekipler çıkarır. Eğitim alın, kurtarmada yardımcı olun, sağlıkta yardımcı olun bunları yapmamız gerekiyor. Yalnızca devlet yapar demememiz gerekiyor. Devlete vatandaş olarak bu konuda destek olmalıyız."

Karaçam, birinci önceliğin arama kurtarma yerine kentsel dönüşüm olması gerektiğini söyledi. Karaçam ayrıca toplanma alanlarındaki altyapı eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Gönüllülerden Muhittin Mert ilçelerle dahil ekipmanlarının yer aldığı 15 konteynerlerinin bulunduğunu söyledi. Hayırseverlerden alet ekipman desteği isteyen Mert, gönüllü olarak faaliyet gösterdikleri ve ceplerinden para harcayarak birçok etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade etti.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Akın: "Bu şehirde kimse yalnız değil"
Başkan Akın: "Bu şehirde kimse yalnız değil"
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Denizli 15 Mayıs'ta yine omuz omuza yürüyecek
Denizli 15 Mayıs'ta yine omuz omuza yürüyecek
Tescilli Maraş rahleleri ustaların ellerinde geleceğe taşınıyor
Tescilli Maraş rahleleri ustaların ellerinde geleceğe taşınıyor
Son Haberler
Marmaris'te trafik kazası: 2 ölü
Marmaris'te trafik kazası: 2 ölü
Sarıgöl'de motosiklet bariyere çarptı. 1 ölü 1 yaralı
Sarıgöl'de motosiklet bariyere çarptı. 1 ölü 1 yaralı
Suların bir anda yükselmesiyle ırmaktaki adacıkta mahsur kalan 2 çocuğu şambrel ile kurtardı
Suların bir anda yükselmesiyle ırmaktaki adacıkta mahsur kalan 2 çocuğu...
Ordu'da öğrencilerden bilim fuarı
Ordu'da öğrencilerden bilim fuarı
Van'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
Van'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
Kırmızı biberin salça olma yolculuğu başladı
Kırmızı biberin salça olma yolculuğu başladı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi