• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yol kenarında yetişiyor, hem kanseri önlüyor
Sağlık
Yayınlanma: 10 Mayıs 2023 - 12:22
Güncelleme: 10 Mayıs 2023 - 12:25

Yol kenarında yetişiyor, hem kanseri önlüyor

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Sivas yöresinde yol kenarlarında ve boş tarlalarda yetişen madımak bitkisinin kanser için faydalı olduğunu ve sağlıklı beslenmede çok önemli bir yere sahip olduğu söyledi.

Sağlık
10 Mayıs 2023 - 12:22
Güncelleme: 10 Mayıs 2023 - 12:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Sivas yöresinde yol kenarlarında ve boş tarlalarda yetişen madımak bitkisinin kanser için faydalı olduğunu ve sağlıklı beslenmede çok önemli bir yere sahip olduğu söyledi.

Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan ve doğada kendiliğinden yetişen madımak bitkisi baharın gelmesiyle kendisini gösterdi. Mayıs ve Haziran aylarında yabani otların arasından tek tek seçilerek toplanan madımağın hasadına da başlandı. Faydası saymakla bitmeyen, madımak bitkisi Sivaslıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Madımak bitkisinin yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri hücrelerinin hatlarındaki canlılığı azaltıcı bir etki bulunduğu ve sağlıklı beslenme konusunda önemli bir bitki olduğunu dile getirdi.

"Araştırmaların artması gerekiyor"

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, yöresel bitkilerin üzerinde yapılan araştırmaların artması gerektiğini söyleyerek, "Anadolu'dan çıkan yaklaşık 9 bin tane bitki var ve bu bitkilerin kendiliğinden çıkan yaklaşık 3 bin tanesi ülkemizde. Sivas yöresinde yol kenarında özellikle tarla içinde bulunan bitkilerinden bir tanesi de Madımak. Herkesin Mayıs ve Haziran aylarında toplamak için yarıştığı, kadınların özellikle bu konuda hevesle topladığı bir bitki. Bu bitkinin Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri tarafından madımak bitkisinin kanser için faydası var mı diye bir araştırması yapıldı. Meme kanseri hücrelerinin hatlarındaki canlılığı azaltıcı bir etki bulundu. Bu tarzda çok fazla araştırmaya ihtiyaç var. Özellikle adlarını bildiğimiz yöresel olarak diye değerlendirdiğimiz bu bitkilerin üzerinde araştırmaların arttırılması gerekiyor. Onun haricinde sağlıklı beslenmede de yeri çok önemli. Özellikle Sivas gibi daha çok sebzeden uzak olduğumuz Anadolu bölgelerinde bizim için çok kıymetli. Çorbalarda bulgurlu çorbası yapılıp kışın sıcak bir şekilde tüketilebilir. Aynı zamanda yazın yoğurtlu çorbası tercih edilebilir" dedi.

"Porsiyon miktarı önemli"

Uçar, madımak yemeklerinde porsiyon miktarının önemine değinerek, fazla tüketildiğinde negatif bir etki oluşturabileceğini söyleyerek, "Madımak bitkisi, tansiyonu arttırıcı bir etkisi var mı gibi sorularla çok sık karşılaşıyoruz. Biz Sivaslılar biraz yağlı yemek yapmayı seviyoruz galiba. Bu yüzden madımağı yaparken çok fazla et ya da çok yağlı yaptığınızda tabii ki bunun etkisinden dolayı kişiyi negatif etkileyebiliyor. Ya da porsiyon miktarı önemli, çok fazla yerseniz yanlış etki oluşturabilir. Madımak aslında bir bitki ve bu konuda bir kararında tüketildiğinde negatif bir etki oluşturacak durumda değil. Biz tansiyon hastalarımızda da kullanıyoruz. Kısacası madımağın sağlıklı beslenmede bir yeri var mı sorusuna evet diyebiliriz, kanser hastalığında önleyici çalışmaların yapılmış olması da pozitif bir avantaj. Aynı zamanda sebze tüketiminizi arttırabilme adına mevsiminde ve daha sonrasında sağlıklı bir şekilde buzlukta saklayarak da kullanabileceğimiz bir opsiyon" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sağlık çalışanları, sağlık için filede buluşuyor
Sağlık çalışanları, sağlık için filede buluşuyor
Sessiz tehlike hipertansiyona karşı kritik uyarı
Sessiz tehlike hipertansiyona karşı kritik uyarı
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Pediatrik hematoloji uzmanları Nevşehir'de buluştu
Pediatrik hematoloji uzmanları Nevşehir'de buluştu
Son Haberler
Bursa'da alt geçit yerine yolu kullanan yayaya otomobil çarptı
Bursa'da alt geçit yerine yolu kullanan yayaya otomobil çarptı
Gökhan Değirmenci: "Rakibimiz düşme potasında, biz tabii ki elimizden geleni yapacağız"
Gökhan Değirmenci: "Rakibimiz düşme potasında, biz tabii ki...
Dolup taşan barajın savak kapakları açıldı
Dolup taşan barajın savak kapakları açıldı
Kasapoğlu, Roma'da NATO PA toplantısına katıldı
Kasapoğlu, Roma'da NATO PA toplantısına katıldı
Diyarbakır'da bayram öncesi denetim yapıldı
Diyarbakır'da bayram öncesi denetim yapıldı
Başkan Büyükkılıç, 20 milyon TL'lik yol yapım çalışmalarını yerinde inceledi
Başkan Büyükkılıç, 20 milyon TL'lik yol yapım çalışmalarını yerinde inceledi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi