• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yorgancılar hazır dikim makine yorganlarına direniyor
Ekonomi
Yayınlanma: 08 Nisan 2023 - 10:01

Yorgancılar hazır dikim makine yorganlarına direniyor

El yapımı yorgana göre fiyatı yarı yarıya daha ucuz olan hazır dikim makine yorganları, yorgancılık mesleğine tehlike oluşturuyor. Mesleğin son temsilcisi yorgancılar ise azalan işlerine rağmen mesleklerini devam ettirmeye çalışıyor.

Ekonomi
08 Nisan 2023 - 10:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
El yapımı yorgana göre fiyatı yarı yarıya daha ucuz olan hazır dikim makine yorganları, yorgancılık mesleğine tehlike oluşturuyor. Mesleğin son temsilcisi yorgancılar ise azalan işlerine rağmen mesleklerini devam ettirmeye çalışıyor.

Çift kişilik bir yün yorgan bin TL'ye, pamuk yorgan ise 750 TL'ye dikiliyor. Hazır dikim makine yorganları ise 600 TL'den satışa sunuluyor. Hazır dikim ucuz yorganların piyasada yaygınlaşması ile yorgan diktirenlerin sayısının azaldığını ifade eden yorgancılar, tek tük de olsa yün ve pamuk yorganın kıymetini bilen bazı vatandaşların hala yorgan diktirdiğini belirttiler.

"Çift kişilik yün yorgan bin TL, hazır dikim ise 400 TL"

Hazır yorganların fiyatının el yapımı yorganlara oranlara oldukça ucuz ama sağlıksız olduğunu ifade eden 40 yıllık yorgan ustası Mehmet Selçuk, "Bu mesleği 40 yıldır yapıyorum. Bazı zorluklarımız var. Müşteri yün getiriyor ama bazıları toz çıkıyor ve her şey bizden olmak zorunda oluyor. Müşteri getirdiği zaman, her şey müşteriden olursa yorganı 250 TL'ye dikiyoruz. Malzeme bizden olursa koyun yünü çift kişilik yorganı bin TL'den, pamuk isterlerse 750 TL'den yapıyoruz. Çift kişilik yorganın boyu 2.20'ye 2.25 oluyor. Sera dediğimiz çeyizlik yorganlar ise 1200 ile 1500 TL arasında değişiyor. Eskiden bizlere çok yorgan geliyordu. Şimdi yorgan gelmemesinin sebebi makine ile hazır yorganların kullanımın artması. Tuhafiyede, marketlerde dahi yorgan satılıyor artık ve bu bizi etkiliyor. Hazır yorganlar çıktığından beri işler biraz durgun ilerliyor. Makine yorganlarının tanesi ortalama teklisi 300, çift kişiliği de 400 liradan satılıyor" dedi.

"El yapımı yorganın 30 yıl ömrü var"

Endüstriyel yorganların ömrünün el yapımı yorganlara göre oldukça az olduğuna dikkat çeken Mehmet Selçuk, "El yapımı ile makine yorganlarının farkı ilk olarak iplerinden başlıyor. Makine yorganlarının ipleri el yapımına göre daha çürük oluyor. El dikimi yorganlarda ipler ise daha sağlam oluyor. Makine yorganını 10 sene kullanırsan el yapımı yorganı 30 sene kullanırsın. Eski zamanlarda bir gelin geldiği zaman 2-3 tane yorgan alıyordu. Şu anda ise insanlar puf yorgan diye makine dikimi olan yorganları alıyorlar. El dikimi yorganlara fazla ağırlık vermiyorlar. Yün yorgan, doğal olduğundan daha kullanışlıdır. Eski inşalarımız bunu bildiğinden almaktan vazgeçmiyor. 25 senelik yorganını kullanıyor, malzemesinin yüzünü alıp bize veriyor ve tekrar dikiyoruz. En iyi yorgan da koyun yününden olur. Vatandaş bütçesine göre alışveriş yapıyor. Yün yorgan alanda oluyor elyaf yorgan alanda. Müşteri, elyaf yorganı kabarık diye alıyor. Ben olsam elyaf yorgan almam. Çünkü plastikten üretiliyor. Müşteri bunu pek bilmiyor. Sıcak tutma bakımından pamuk ve yün diğer yorganlara göre daha iyidir" diye konuştu.

"100 yorgancıdan 10 yorgancı kaldı"

Samsun'da eskiden 100'ye yakın yorgancı olduğunu ancak şu anda iki elin parmakları kadar yorgancının mesleği idame ettirdiğini vurgulayan Selçuk, şunları söyledi:

"Samsun'da eskiden 100 tane yorgancı vardı ama şu anda 10 tane bile yoktur. Yorgancılığa devam edenlerin çoğu da emekli olmuştur, evini falan almıştır vakit geçsin diye yorgan dikiyordur. Bu meslekte benden başka kalfa da yok. Şimdiki gençler meslek öğrenmektense paraya bakıyor. Şu an kalfa yetişmiyor. Böyle giderse makine yorganı devam eder ancak el dikimi yorgancılık mesleğinin devam etmesi biraz zor gibi görünüyor."

(ED


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Aras Kargo'dan operasyonel verimliliği artıracak yeni yatırım
Aras Kargo'dan operasyonel verimliliği artıracak yeni yatırım

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi