• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. YTB himayesinde yayımlanan Bağ-lar Dergisi Üsküp'te tanıtıldı
Genel
Yayınlanma: 22 Temmuz 2023 - 23:05

YTB himayesinde yayımlanan Bağ-lar Dergisi Üsküp'te tanıtıldı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) himayesinde yayımlanan Edebiyat, Düşünce ve Kültür Dergisi Bağ-lar'ın, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te tanıtımı yapıldı

Genel
22 Temmuz 2023 - 23:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) himayesinde yayımlanan Edebiyat, Düşünce ve Kültür Dergisi Bağ-lar'ın, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te tanıtımı yapıldı.

Eski Üsküp Çarşısı'ndaki Kurşunlu Han’da düzenlenen programa, YTB Başkanı Abdullah Eren ile beraberindeki heyet, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile davetliler katıldı.

Davetliler program öncesinde Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın Yıldız Albümleri'nden "Balkanlar" konulu fotoğraf sergisini gezdi. Ardından konuklara Üsküplü sanatçı Cengiz İbrahim kanun dinletisi sundu, derginin tanıtım videosu gösterildi.

YTB Başkanı Eren, burada yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar ile olan ilişkisine değindi.

Türkiye’nin dış politikasında 2000’li yılların başında paradigma değişikliğine gidildiğine işaret eden Eren, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde daha gerçekçi ve somut adımların atıldığını söyledi.

Eren, özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Balkanlar’a matuf ilişkilerde büyük gelişmeler katedildiğini belirterek, "Bölge ülkeleriyle siyasi, iktisadi, kültürel her alanda ilişkilerimiz yüksek bir seviyeye taşındı." dedi.

YTB, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’den gelen tüm sivil toplum kuruluşlarının, Türkiye ile Balkanlar’ın özlemini ve hasretini dindirmek için çok çalıştığına dikkati çeken Eren, "Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye’nin dış politikasıyla, Balkanlar siyasetiyle Balkanlar’ın istikrarı ve huzuru için en temel ihtiyaçlardan biri olan güveni ve huzur temin edici bir ülke olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

Eren, her yıl Türkiye Burslarıyla bölgeden 100’lerce öğrenciyi Türkiye’ye misafir ettiklerini aktararak, Balkan Gençlik Okuluyla 8 ülkede 1500 öğrenciye eğitim faaliyetleri düzenlediklerini hatırlattı.

Bağ-lar Dergisi'ne de değinen Eren, 4. sayısını çıkartmak üzere oldukları dergide, Arnavut, Boşnak, Makedon gençlerin Türkçe yazılar yazdığını söyledi.

Geçen günlerde İskeçe’den Gümülcine’ye, Kırcaali’den Prizren’e kadar 8-9 yazar buluşmaları gerçekleştiklerini belirten Eren, Bağ-lar Dergisi'nin de böylece tanıtıldığını kaydetti.

- "Bu coğrafyanın insanı için 'ev' kelimesinin hüzünlü çağrışımları da var"

Büyükelçi Sekizkök de Balkanlar’ın asırlar boyunca Türk kültür ve sanatıyla, Türkçe, Türk gelenekleriyle bezendiğini vurguladı.

Üsküp’ten Selanik’e, Saraybosna’dan Prizren’e, Filibe’den Manastır’a Rumeli şehirlerinin, "Türk kültürünü besleyen ve yaşatan pınar" olduğuna dikkati çeken Sekizkök, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün tanıtımı yapılan Bağ-lar Dergisi'nin 3. sayısında Balkanlar’ın dört bir yanındaki genç yazarlarımız ‘ev’ temasını işliyor. Bu coğrafyanın insanı için 'ev' kelimesinin hüzünlü çağrışımları da vardır, zira 20. asrın başından itibaren önce Rumeli’deki Türkler, sonraları Boşnak ve Arnavutlar da mecburi göçlerle evlerinden ve yurtlarından ayrılarak Türkiye’ye yerleşmişlerdir."

Bölgede kalanların ise büyük zorluklara göğüs gererek kimliğini, kültürünü ve dilini yaşattığını belirten Sekizkök, Türkiye ile bağların güçlü şekilde devam etmesini sağladıklarını anlattı.

Sekizkök, anayasal bir hak olan Türkçe ana dilde eğitimin, Kuzey Makedonya’da en geniş şekilde uygulanmasını önemsediklerinin altını çizerek, "Maalesef Türkçe eğitim hakkından halen istifade edemeyen bazı bölgeler bulunmaktadır. Buralarda Türkçe sınıfların açılmasına yönelik taleplerin karşılanmasını bekliyoruz." dedi.

Kuzey Makedonya’da 1944’te çıkarılmaya başlanan ilk Türkçe gazete Birlik’e değinen Sekizkök, Birlik gazetesinin Yücelciler’in Türk alfabesiyle okuma kitaplarını basmasını ve Üsküp Radyosunda ilk Türkçe yayının yapılmasına kadar birçok yayıncılık faaliyetine öncülük ettiğini anımsattı.

Sekizkök, Bağ-lar Dergisi'nin Balkanlar’da yeni yazarların yetişmesini, eski kuşak ve genç nesil edebiyatçıların buluşmasını, Türk kültürünün ve Türkçe’nin yaşatılmasını destekleyen güzel bir ortam oluşturduğunu belirterek, bu ortamı sağlayanlara teşekkürlerini iletti.

Bağ-lar Dergisi'nin yayın kurulu üyelerinden ve yazarlarından Üsküplü Berru Emin, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bölge ülkelerinden farklı yazarların katılımıyla "Balkanlar’daki Türk Edebiyatı" konulu panel de düzenlendi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda nisanda 35 binin üzerinde yolcuya hizmet verildi
Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda nisanda 35 binin üzerinde...
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Koray Avcı Bodrum'u coşturdu
Koray Avcı Bodrum'u coşturdu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi