• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105'inci yılı törenlerle kutlandı
Haberler
Yayınlanma: 21 Haziran 2026 - 17:15
Güncelleme: 21 Haziran 2026 - 17:17

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105'inci yılı törenlerle kutlandı

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105'inci yıl dönümü kentte düzenlenen törenlerle kutlandı.

Haberler
21 Haziran 2026 - 17:15
Güncelleme: 21 Haziran 2026 - 17:17
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105'inci yıl dönümü kentte düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törenler, Zonguldak Valiliği önünde gerçekleştirilen programla başladı. Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem tarafından Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Belediye Başkanı Tahsin Erdem, şunları kaydetti:

"Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümünde bir araya gelmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kentin bağımsızlığına, emeğine ve geleceğine sahip çıkma iradesinin tarihidir. Bugün burada yalnızca geçmişi anmak için değil, bizlere bırakılan mirasın değerini hatırlamak ve bu mirasa layık olma sorumluluğunu bir kez daha paylaşmak için burada buluştuk."

Konuşmanın ardından program, halk oyunu gösterileri ve şiir dinletileriyle devam etti. Düşman işgalinden kurtuluşun yıl dönümü dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu tarafından takdim edildi.

Valilik önündeki tören, hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi. Törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yılı, törenle kutladık. Tabii 1918-1922 Türk tarihi açısından, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Büyük önder Atatürk dağılan bir imparatorluğu, kırılan bir milleti, dağılan bir orduyu toplamıştır. Yeniden 1919'da Samsun'a çıkışıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş yolu başlamıştır. Kurtuluş Savaşı başlamıştır. Yine bu süreçte 21 Haziran'da, düşman, Fransız işgali altındaki Zonguldak'ı terk etmek zorunda kalmıştır. Allah vatanımıza düşman potini değdirmesin. Buna kimse cesaret edemez. En kötü zamanda Türk milleti küllerinden var olmuştur. Bizim Zonguldak'ta bu Türkiye Cumhuriyeti'nin yükselişinde çok büyük katkıları olmuştur. Taşkömürüyle, demir çeliğiyle, üretimiyle, madencilerimiz yerin metrelerce altında Türkiye için üretmiştir. Bugün yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti en güçlü zamanını yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Yüzyılında, ikinci yüzyılda da çok büyük başarılara imza atacaktır ve Zonguldak yine Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınmasında en öndeki vilayetlerden olacaktır. Bunu kutluyoruz, kutlu olsun. Hepimizin, tüm Zonguldak'ın kurtuluşunu kutluyorum."

Uzun Mehmet Anıtı önünde anma töreni

Valilik önündeki resmi programın ardından etkinlikler Uzun Mehmet Anıtı önünde devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan buradaki törende, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Muharrem Kiraz tarafından anıt önüne çelenk sunuldu.

TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Zonguldak'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunu kutladığımız bugün, aynı zamanda havzamızın geleceğini değiştiren Uzun Mehmet'i anmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. 8 Kasım 1829 yılında Ereğli'nin Köseağzı Neyren Deresi mevkiinde askerlik görevini bahriye olarak yapan Uzun Mehmet'e ve onunla birlikte diğer arkadaşlarına verilen bir görevle birlikte kendisinden siyah taşın aranması istenmiştir. Uzun Mehmet de klasik olarak buğdayını öğütmek üzere değirmene gittiğinde, askerde kendisine gösterilen taşın bir benzerini derede görmüş ve ondan bir numune alarak madendeki ateşe getirip atmış ve orada yandığını görmüştür. Daha sonra da İstanbul'a durumu bildirip Zonguldak'ta hem bölgenin geleceğini değiştiren hem ülkemizin geleceğini değiştiren Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bulunuşuna imza atmıştır. 200 yıldır kömür ana faktör, ana etkendir. Sanayimizin gelişmesi, ülkemizin enerji kaynağının karşılanması noktasında ana enerji unsuru olmuştur."

Anma programı, diğer konuşmacıların hitaplarının ardından alanda oluşturulan fotoğraf sergisinin gezilmesiyle sona erdi. Kentin düşman işgalinden kurtuluşu kapsamında Zonguldak Limanı'na demirleyen TCG Kilimli Gemisi ziyaretçilerini ağırladı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Osmaniye'de tankerin lastiklerinden çıkan yangın zeytin bahçesine sıçradı
Osmaniye'de tankerin lastiklerinden çıkan yangın zeytin bahçesine sıçradı
Zonguldak'ın kurtuluş coşkusu gökyüzüne taşındı: Savaş uçaklarından nefes kesen gösteri
Zonguldak'ın kurtuluş coşkusu gökyüzüne taşındı: Savaş uçaklarından nefes kesen gösteri
Siirt'te biçerdöverden çıkan yangında 50 dönümlük ekili alan yandı
Siirt'te biçerdöverden çıkan yangında 50 dönümlük ekili alan yandı
Beylikova Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından ücretsiz kız futbol kursu açıldı
Beylikova Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından ücretsiz kız futbol kursu açıldı
Son Haberler
Mor turizmde yeni gözde İstanbul'un kaçış rotası Tekirdağ oldu
Mor turizmde yeni gözde İstanbul'un kaçış rotası Tekirdağ oldu
Osmaniye'de tankerin lastiklerinden çıkan yangın zeytin bahçesine sıçradı
Osmaniye'de tankerin lastiklerinden çıkan yangın zeytin bahçesine...
Zonguldak'ın kurtuluş coşkusu gökyüzüne taşındı: Savaş uçaklarından nefes kesen gösteri
Zonguldak'ın kurtuluş coşkusu gökyüzüne taşındı: Savaş uçaklarından...
Ağrı Valisi Önder Bozkurt'tan yangında zarar gören aileye destek
Ağrı Valisi Önder Bozkurt'tan yangında zarar gören aileye destek
Kent Konseyi seçiminde başkan Morkoç güven tazeledi
Kent Konseyi seçiminde başkan Morkoç güven tazeledi
Kayıp üniversite öğrencisi için kanyon ve mağaralar didik didik taranıyor
Kayıp üniversite öğrencisi için kanyon ve mağaralar didik didik taranıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi