• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Eski TBMM Başkanı Şentop: "Büyük Osmanlı coğrafyasındaki nüfus değişimleri devletimizin ve milletimizin en önemli meselesidir"
Genel
Yayınlanma: 16 Kasım 2023 - 16:31

Eski TBMM Başkanı Şentop: "Büyük Osmanlı coğrafyasındaki nüfus değişimleri devletimizin ve milletimizin en önemli meselesidir"

'Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu' Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Genel
16 Kasım 2023 - 16:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Cumhuriyetimizin 100. Yılında Uluslararası Mübadelede Niğde Sempozyumu' Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

16-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumunun açılış töreni Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 29. Dönem TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un katılımı ile gerçekleştirilen açılışla birlikte başlayan sempozyumda, 14 farklı oturumda 73 araştırmacı 60 farklı başlıkta hazırladıkları mübadele temalı bilimsel tebliğlerini sunacak. Mübadele yıllarını anlatan fotoğraf sergisi ve müzik konser ile başlayan sempozyumun açılışında konuşma yapan 29. Dönem TBMM Başkanı Mustafa Şentop; bugünü anlamak, yarına yönelik politikalar üretmek için tarihi unutmamak gerektiğine değindi. Şentop yaptığı konuşmada, "Büyük Osmanlı coğrafyasındaki nüfus değişimleri devletimizin ve milletimizin en önemli meselesidir. Tarihi, ekonomik, sosyal ve her şeyden önce devlet hafızasında çok önemli etkileri vardır. Yeterince çalışıldığı bir konu olmadığını da düşünüyorum. Değerli akademisyenlerimizin yazdıkları da çok kıymetli ama hak ettiği kadar derinlikte ve genişlikte çalışılmadığı kanaatindeyim. Ben de aile büyükleri Balkan, Rumeli muhaciri olan bir ailenin içinde doğdum. Tarihi eğer unutursak, köklerimizi ve yaşadıklarımızı unutursak bugünkü halimizi anlamakta ve izah etmekte, yarına yönelik politikalar üretmekte zorlanırız. O yüzden bu sempozyumu çok kıymetli buluyorum" ifadelerine yer verdi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, "Sempozyum Niğde açısından önemli ve gecikilmiş bir sempozyum, o yüzden emeği geçenlere teşekkür ederim. Mübadele Niğde için çok önemli; neredeyse nüfusun 3'de biri mübadil olan bir şehirde yaşıyoruz. İl defa resmi sonuçlar çıkacak, ben de sempozyumun sonuçlarını merak ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da, "Bu yıl 100'üncü yılını idrak ettiğimiz bu uygulama, dolayısıyla çeşitli yönlerden her iki tarafı etkilemiştir. Sosyal bir fenomen olması bakımından çeşitli toplumsal etkileri olan bu iki yönlü nüfus hareketliliğinden Türkiye'de en çok etkilenen şehirlerden biri ise şehrimiz Niğde olmuştur. Dolayısıyla mübadelenin şehrimizin sosyokültürel ve demografik yapısı ile kent kimliği için çok özel bir yeri vardır. Nitekim şehrimiz nüfusunun önemli bir kısmı Balkan Türkü kökenli mübadil hemşehrilerimizden oluşmaktadır. Aynı milli ve dini kimliğe sahip olduğumuz ve bir asır önce ana yurda dönmek zorunda kalan bu hemşehrilerimiz, bu süreçte evlilik gibi ilişkiler nedeniyle Anadolu ahalisiyle de çabucak kaynamışlardır. Bu düşünceyle hepimizin çeşitli vesilelerle mübadil kültürüyle ve kimliğiyle ilişkili olduğunu söylemek mümkündür" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
Hatay'da Kurban Bayramı öncesi gıda denetimleri artırıldı
Hatay'da Kurban Bayramı öncesi gıda denetimleri artırıldı
Başkan Yapar, yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
Başkan Yapar, yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
Sinoplu iş adamı Öztürk: "Hem malım hem de canımın güvenliği tehlike altında"
Sinoplu iş adamı Öztürk: "Hem malım hem de canımın güvenliği tehlike altında"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi