İhlas Haber Ajansı (İHA) Balıkesir muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bu yıl 21'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında zeytin tarlasında hasat yapıldı.
Mutluköy yolundaki tarlada düzenlenen programa Ayvalık Kaymakamı Ömer Çimşit, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı. Etkinlikte katılımcılara ve misafirlere zeytinyağlı keşkek, pilav ve ayran ikram edildi.
Festival ve Rekolte Açıklamaları
Festivalin açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Mesut Ergin, zeytin ve zeytinyağının bölge için yalnızca ekonomik bir değer değil, aynı zamanda köklü bir yaşam biçimi olduğunu ifade etti. Etkinliklerin geçmişi geleceğe taşımak adına önemli bir fırsat sunduğunu kaydetti.
Ayvalık Ticaret Odası'nın yeni başkanı Halil Aykut ise bu yıl mahsulün bereketli olduğunu belirterek, hasat festivallerinin temel amacının kişi başı zeytinyağı tüketimini artırmak ve iç pazarı güçlendirmek olduğunu söyledi. Dünya genelindeki üretime de değinen Aykut, Türkiye'de rekoltenin 400 ila 450 bin ton arasında gerçekleşmesini beklediklerini aktardı.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Zeytin ve zeytinyağı üretimi, Türkiye'nin tarımsal ihracatında ve Ege ile Marmara bölgelerinin kırsal ekonomisinde stratejik bir paya sahiptir. Uluslararası rekolte dalgalanmaları ve küresel fiyat hareketleri iç piyasadaki üretici gelirlerini doğrudan etkilemektedir.




Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.