İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Macaristan Milli Günü sebebiyle Ankara'da düzenlenen resepsiyona katıldı. Gerçekleşen programda iki ülke arasındaki köklü bağlara ve stratejik ortaklığa dikkat çekildi.
Stratejik Ortaklık ve Ticaret Hedefleri
Resepsiyonda açıklamalarda bulunan Bakan Yusuf Tekin, Türkiye ile Macaristan arasındaki köklü dostluğun siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarında güçlenerek devam ettiğini belirtti. İki ülke arasındaki 2025 yılı ikili ticaret hacminin 5,16 milyar dolara ulaştığını ifade eden Tekin, 10 milyar dolarlık hedef doğrultusunda iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca Macaristan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine verdiği desteği takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
Eğitim ve Kültürel İlişkiler
Eğitim alanındaki iş birliğinin gelecek nesiller arasındaki dostluğun pekiştirilmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Bakan Tekin, 'Stipendium Hungaricum Burs Programı'nın ilişkileri güçlendirdiğini aktardı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 267 bin Macar turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Tekin, kültürel etkileşimin ve turizmin önemine işaret etti. Programda konuşan Macaristan Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Gabor Baar ise 1956 yılındaki tarihi bağlara ve Türkiye'nin geçmişteki desteğine değindi.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkiler 1923 yılındaki dostluk anlaşmasına dayanmakta olup, 2023 yılı itibarıyla geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine çıkarılmıştır. İki ülke arasında savunma sanayi, ticaret, enerji ve eğitim gibi pek çok alanda kurumsal mekanizmalar aracılığıyla iş birliği sürdürülmektedir.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.