İhlas Haber Ajansı (İHA) Zonguldak muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Meşrutiyet Mahallesi Sütliyen Sokak'ta 21 Ekim tarihinde meydana gelen olayda, bitişikteki bir yapıda sürdürülen yıkım çalışmaları sırasında 3 katlı betonarme bina büyük bir gürültüyle çöktü. Enkaz altında kalan 74 yaşındaki Türkan Akçaharman Özhan hayatını kaybederken, kardeşi Kenan Akçaharman ise ekiplerin çalışması sonucu yaralı olarak kurtarıldı.

Soruşturma Kapsamında Gözaltı Kararı

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, olayla bağlantısı olduğu değerlendirilen kepçe operatörü T.Ö., işveren A.K. ve mimar F.B. hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Güvenlik güçlerinin yürüttüğü çalışmalar neticesinde söz konusu 3 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemleri süren şüphelilerin, ifadelerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Öte yandan, yapının çöküş nedenini ve varsa sorumluların kusur oranlarını netleştirmek amacıyla başlatılan bilirkişi incelemesi ile Cumhuriyet Başsavcılığının tahkikatı titizlikle devam ediyor.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Binaların yıkım süreçleri, Türk Borçlar Kanunu ve İmar Kanunu ilgili mevzuatları çerçevesinde sıkı güvenlik önlemleri altında yürütülmek zorundadır. Yıkım sırasında çevredeki yapıların statik güvenliğinin gözetilmemesi, adli ve idari açıdan ağır sorumluluklar doğurmaktadır.