• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Hastanın böbreğini kaplayan taş, 100'den fazla parçaya bölünerek çıkarıldı 
Genel
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 12:56

Hastanın böbreğini kaplayan taş, 100'den fazla parçaya bölünerek çıkarıldı 

Genel
26 Ocak 2023 - 12:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Hastanın böbreğini kaplayan taş, 100'den fazla parçaya bölünerek çıkarıldı 

DİYARBAKIR'da şiddetli böbrek ağrısı çekip, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 25 yaşındaki kadın hastanın sol böbreğindeki 6,5 santimetrelik taş, 100'den fazla parçaya bölünüp, 10 saatte kapalı operasyonla çıkarıldı. Operasyonu yapan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mansur Dağgülü, "Teknolojinin gelişimi ile kapalı yöntemle gerek bebek gerek 20'li yaşlardaki hastalarda, çok rahat bir şekilde hastayı 24 saat sonra evine gönderebiliyoruz" dedi.

Şiddetli böbrek ağrısı şikayeti ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran kadın hastanın tetkikler sonucu sol böbreğinde 6,5, sağ böbreğinde ise 7 santimetre büyüklüğünde 2 taş tespit edildi. Operasyona alınıp, kapalı yöntem ile ameliyat edilen hastanın sol böbreğindeki 6,5 santimetrelik taş 100'den fazla parçaya bölünüp, 10 saatte çıkarıldı. Diğer böbreğindeki taşın ise 1 ay sonra yapılacak operasyon ile çıkarılacak. Operasyonu yapan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mansur Dağgülü, "Bu hastamız sağlığını biraz ihmal ettiği için taşlar böbreğini doldurmuştu. Tek seansta bir böbrekteki tüm taşları aldık. Ameliyatın en güzel tarafı, hasta 24 saat içerisinde ayaklanıp, evine gidebiliyor" dedi.

'KÜÇÜK KÜÇÜK KIRARAK DIŞARI ALIYORUZ'

Eskiden tedavinin açık ameliyatlarla yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. Dağgülü, "Bundan dolayı da hasta 1 hafta boyunca hastanede yatıyordu. Teknolojinin gelişimi ile kapalı yöntemle gerek bebek gerek 20'li yaşlardaki hastalarda, çok rahat bir şekilde hastayı 24 saat sonra evine gönderebiliyoruz. Bu hastamız sağlığını biraz ihmal ettiği için, taşlar böbreğini doldurmuştu. Bunları küçük küçük kırarak dışarı alıyoruz. Bu hastamızda tek böbreğinde 100'ün üzerinde taş çıkardık. Bunu tek seansta temizledik. Tüm taşları aldık. Diğer böbreğinde 7 santimetre boyunda bir taş mevcut. Yaklaşık bir ay sonra da bu böbreğe müdahale ederek, hastamız tamamen taşsız, yeni bir hayata başlayacak" diye konuştu.

'MUTLAKA TAŞ ANALİZİ YAPTIRIN'

Böbreklerde taş sorununun daha çok doğu kentlerinde görüldüğünü de hatırlatan Doç. Dr. Dağgülü, "Ülkemizde normalde yüzde 10 civarı olan bu hastalık, Diyarbakır ve çevre illerde yüzde 20 oranının üstüne çıkabiliyor. Bunun birçok nedeni var; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ikliminden, sıcaklığından, genetikliğinden ve metabolik hastalıklarından dolayı burada daha fazla rastlıyoruz. Bu hastalık çok küçük çocuklarda da gözükebiliyor. Bu yörede çok sayıda ameliyat yaptığımız hastalarımız var. Böbrek taşının oluşmaması için yapılabilecek en güzel şey; bol su içmek. Eğer hastada bir genetik problem varsa; bunları yakın takip etmek gerekiyor. Taş analizini mutlaka yapmak gerekiyor. En az 6 ayda bir üroloji uzmanına gitmesi gerekiyor" dedi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını kaybetti
Batman'da motosikletin çarptığı yaya ile sürücü hayatını...
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Bursa'da sporcu kamp merkezinde çıkan yangın söndürüldü
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Küçük çekmece'de kedileri zehirleyen ve şiddet uygulayan vicdansız adam kediyi defalarca tekmeledi !
Küçük çekmece'de kedileri zehirleyen ve şiddet uygulayan vicdansız adam kediyi defalarca tekmeledi !

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi